Verantwoord het strand op? Let dan op deze punten

Het strandseizoen gaat weer beginnen. En gelukkig maar, want we hebben al genoeg binnen gezeten de afgelopen tijd. Maar het is wel goed om je bewust te zijn van een aantal punten, zoals de drukte, de zon op de huid én het milieu.

Het is een feestje dat de maatregelen worden versoepeld nu de zomer voor de deur staat. We kunnen (én willen) weer meer genieten van het weer en dat komt goed uit, nu de verre reizen deze zomer nog even niet gaan lukken. De Nederlandse campings krijgen inmiddels een recordaantal boekingen binnen en ook de stranden zullen deze zomer veel bezocht worden. Maar het is wel goed om hierbij op een aantal dingen te letten.

Drukte

Met Hemelvaart zagen we het al even; mensen waren vrij en de zon scheen volop, met als resultaat dat de stranden overvol waren. En dat is nog niet helemaal de bedoeling in deze tijd. We zitten nog middenin de pandemie, dus blijft het belangrijk goed op te letten.

Zelf checken

De gemeenten gaan waarschijnlijk maatregelen nemen om dit in het vervolg te voorkomen, maar zelf kunnen we natuurlijk ook een steentje bijdragen. Probeer vooraf te checken of het druk is op het strand, bijvoorbeeld door middel van de webcam’s die op de meeste badplaatsen hangen, zoals bijvoorbeeld in Scheveningen, Hoek van Holland of Wijk aan Zee. Of kies een keer voor een wat minder bekende strandplek.

Merk je dat het te druk is bij aankomst, of toch te druk wordt wanneer je er bent? Kies er dan zelf voor om weg te gaan of door te rijden tot je een rustiger plekje vindt. Dat zal zeker niet de makkelijkste beslissing zijn met kids, dus probeer het van te voren al uit te leggen dat dit kan gebeuren, én waarom.

De kids

Heb je eenmaal een lekker plekje gevonden? Dan is het (natuurlijk) zaak om op je kinderen te letten. Maar hoe goed je ook je best doet, soms verlies je er wel eens een uit het oog. Bijvoorbeeld wanneer je met je hoofd diep in de strandtas op zoek bent naar de zonnebrand. Of het ene kind gaat plots aan de wandel, wanneer je het andere kind net aan het helpen bent met een boterham vol zand. Geloof ons, het gebeurt de besten.

Dan is het handig om goed voorbereid te zijn. Zo kun je de kids bijvoorbeeld voorzien van een ketting of armbandje met naam en telefoonnummer erop. En kun je jullie plekje herkenbaar maken voor de kinderen, door een opvallende parasol of bijvoorbeeld een vlieger de lucht in te laten, die je vastmaakt aan een stok of schep.

Zonnebrand

Smeren, smeren, smeren, blijft het advies. Zeker op het strand. En vooral bij de kids met hun nog zo kwetsbare huidjes. Maar hoe smeer je verantwoord?

Het is bij de meesten wel bekend dat je bij zonnebrand altijd het beste minimaal factor 30 kunt smeren, liefst zelfs SPF 50. Maar naast de SPF zijn er nog wat factoren die meespelen in hoe verantwoord je smeert. Er kunnen namelijk schadelijke stoffen in de zonnebrand zitten.

Schadelijke stoffen zonnebrand

Gelukkig vind je steeds minder minder hormoonverstorende stoffen en allergenen in zonnebrand, maar waar nog te weinig naar gekeken wordt, is de impact op het leven in de zee. Want hoe ‘watervast’ het spul ook zou zijn, er blijft altijd wat achter in het water.

Zo zitten er vaak stoffen in die het koraal kunnen afbreken en giftig zijn voor de kleinste zeedieren en plankton. En nu kan dat wat ver van je bed lijken, maar dit stapelt zich ook op in de voedselketen, waardoor het weer zo terug komt op je eigen bord. De Consumentenbond heeft hier uitgebreid onderzoek over gepubliceerd met meer uitleg over de schadelijke stoffen.

Het is dus belangrijk om goed te letten op de ingrediënten van de zonnebrand. Zo kun je deze stoffen het best vermijden:

  • Oxybenzone
  • Avobenzone
  • Octisalate
  • Ethylhexyl salicylate
  • Octocrylene
  • Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
    Octinoxate

Gelukkig zijn er steeds meer merken die hier wel rekening mee houden. Een van onze favorieten is de nieuwe zonlijn van Naïf. Ze maakten al een tijdje verantwoorde zonproducten, maar daarbij bleef er vaak een witte waas achter. Dat probleem is nu aangepast, dus kun je zowel je kids als jezelf tijdens dat heerlijke dagje strand, verantwoord de zee in sturen voor een verkoelende duik.

Ons zusje Bedrock zette nog een aantal andere fijne merken op een rij.

Plastic

Dan is er natuurlijk nog het hot topic ‘plastic’. Want juist op het strand wordt het ons telkens pijnlijk duidelijk wat de effecten zijn van een decennia lang slecht beleid als het om plasticgebruik en -afval gaat. Naast de meer voor de hand liggende factoren als chipszakken, rietjes en flesjes, doen we er ook goed aan het strandspeelgoed van de kids in het oog te houden. Want al die emmertjes, schepjes en vormpjes die achterblijven op het strand, komen vaak ook terecht in de zee.

Eerder schreven we al een stuk over jij je kids ook beter kunt leren omgaan met plastic.

Daarnaast is het ook goed om voor verantwoord speelgoed voor het strand te kiezen. Zo heeft de Hema een hele nieuwe lijn strandspeelgoed van bioplastic, dat een stuk minder vervuilend is voor het milieu. En het nieuwe merk Zsilt maakt strandspeelgoed van 100% gerecycled plastic.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Verantwoord het strand op? Let dan op deze punten
Sluiten