Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Verantwoordelijk en angstig zusje

antwoord

Het is lastig om bij een jong kind te achterhalen waar angst vandaan komt. Misschien heeft ze iets gehoord over een kind en een waterput, iets gezien op televisie of is er iets over verteld op school. 
Dat hoeft niet eens iets naars te zijn, maar een kind met een beetje fantasie kan zo zelf een link maken en ermee aan de haal gaan. Misschien kun je nog terughalen of ze iets gezien of gehoord heeft wat haar angst aanwakkert.

Dat ze een verantwoordelijk meisje is en zich zo bekommert om haar zusje is prima. Maar let erop dat je het niet onbewust extra stimuleert door haar te vragen goed op haar zusje passen of ze alleen te laten. Dat kan haar gevoel van ‘tweede moedertje’ versterken. Laat haar weten dat het heel lief is dat ze zo goed op haar let, maar dat jij de mama bent en dat jij altijd heel goed op haar en haar zusje let. 

Een paar ideeën om haar angst wat te laten afnemen:

  • Boos worden heeft geen enkele zin. Ik ga ervan uit dat ze niet bang doet en huilt om aandacht te trekken, en als dat wel zo is, dan is boos worden alleen maar een hoop aandacht!
  • Probeer neutraal te blijven in je reactie. Ook niet te veel meegaan in haar angst dus, daar help je haar niet mee. Dan geef je haar wellicht het gevoel dat het inderdaad allemaal heel naar en angstig is.
  • ‘s Avonds in bed is hét moment voor nare gedachten. En als dat een paar keer zo is geweest, dan is dat nu de link geworden met naar bed gaan. Kijk of dat kunt doorbreken. Zeg tegen haar dat jullie gaan proberen de nare gedachten weg te maken. Bedenk samen met haar wat ervoor kan zorgen dat ze geen nare gedachten krijgt. Bedenk een leuk, vrolijk en blij avondritueeltje. Even gymmen, samen een liedje zingen, allemaal leuke dingen van de dag bedenken, grappige verhaaltjes vertellen of alle nare gedachten uit haar hoofd in een doosje doen wat jij mee naar beneden neemt en buiten leeg gooit. Kijk wat ze zelf leuk vindt of bedenkt. 
  • Je kunt ook afspreken dat jij na het naar bed gaan nog even op de gang rommelt en als ze nog niet slaapt na tien minuten komt kijken voor een laatste kus. Mocht er dan toch wat scheidingsangst bijzitten dan helpt dit vaak. 
  • Soms helpt het ook om bijvoorbeeld twee minuten (kookwekker) te praten over de rotgedachten in haar hoofd en dan twee minuten over allemaal leuke gedachten. Begint ze dan weer over iets naars, dan zeg je met humor: ‘Upupup, het belletje is gegaan, de nare gedachten zijn klaar! 
  • Houd goed in de gaten waar ze naar kijkt op tv. Wellicht trekt ze zich dingen die ze ziet erg aan. Het journaal op de achtergrond of te spannende tekenfilms of kinderprogramma’s kunnen op deze leeftijd veel impact hebben. 

Natuurlijk helpen deze tips alleen als ze zich niet echt heel erg zorgen maakt. Omdat het bij het naar bed gaan is en haar verder niet belemmert, vermoed ik dat het zo wel weer over gaat. 
Probeer maar eens!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Verantwoordelijk en angstig zusje
Sluiten