Redactie
Redactie Opvoedstijlen 11 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Verantwoordelijke kinderen opvoeden doe je zo

Door Janne Vogel

Door je kind tot op zekere hoogte te begeleiden, maar ‘m ook veel zelf uit te laten zoeken, groeit hij op tot een verantwoordelijk persoon. Je kunt binnen het opvoeden kiezen voor zo’n begeleidende rol, maar het kan ook dat je per ongeluk gevangen raakt in een meer ‘bewakende’ functie.

Als je kind zich niet aan de regels houdt, is het makkelijk om ‘m te straffen. Als hij zijn kamer niet opruimt, mag hij niet meer op de PlayStation, bijvoorbeeld. Klinkt logisch, maar door dit ouderschap gebaseerd op regels en straffen, ben je als ouder een soort ‘bewaker’. Het maakt niet uit of je kind zich verdrietig of eenzaam voelt, als hij zijn kamer niet opruimt is dit fout. Door in plaats van de bewakende, een begeleidende rol aan te nemen, bemoedig je het gedrag dat je wil zien in je kind. Je helpt je kinderen om in de wereld en al haar systemen te passen, en bent zorgzaam en betrokken als het gaat om opvoeden. Als je gedrag ziet dat je niet accepteert, ga je op zoek naar een manier om dit gedrag te veranderen. Je gebruikt geen harde consequenties, maar helpt je kind een interne motivatie te ontwikkelen om het juiste te doen. Omdat het juist is, niet omdat hij anders gestraft zal worden. Je wil dat je kind meewerkt omdat hij de waarde van zijn eigen gedrag begrijpt.

Begeleidend opvoeden
Deze manier van begeleidend opvoeden is niet per se vanzelfsprekend. Om ouders over de hele wereld te helpen, verspreidt psycholoog Darin Cairns de ‘Be a guide, not a guard’ mindset in zijn therapieen. Wij zetten zijn beste tips voor je op een rijtje.

1. Probeer dingen te zien vanuit het perspectief van je kind
Essentieel als je de rol van gids op je wil nemen. Door uit te vogelen hoe je kind naar dingen kijkt, kun je hem beter begrijpen én weet je beter hoe je te hulp kunt schieten. Het helpt je bepaalde gedragsproblemen te ontcijferen en bij de lading daarachter te komen. Dit betekent natuurlijk niet dat je alles wat hij doet en zegt maar moet accepteren, maar het betekent wel dat je op zoek gaat naar de reden of betekenis van zijn gedrag.

2. Bemoedig zijn gedrag door het simpelweg op te merken en te prijzen
Je kind vindt het heerlijk om opgemerkt te worden. Als hij het gevoel heeft dat jij echt om ‘m geeft en niet alleen de controle wil hebben over zijn gedrag, dan is hij meer gemotiveerd om mee te werken. Ook goed om te weten: hij krijgt liever een complimentje voor het meewerken dan voor wat hij nou precies goed doet.

3. Promoot bepaalde waarden
Laat je kind zien wat ertoe doet door de manier waarop je leeft. Als je een vriendelijk, verantwoordelijk kind op wil voeden, is het belangrijk dat je zelf het juiste voorbeeld geeft. Als je kind iets liefs en verantwoordelijks doet, prijs hem dan vooral de hemel in!

4. Probeer waar mogelijk flexibel te zijn
Geef je kind de mogelijkheid om te kiezen. Probeer situaties waarin jij dingen voor hem bepaalt te vermijden, tenzij er een goede reden is om geen keuze te opperen. Begeleidende ouders voeden kinderen op die ervoor kiezen om verantwoordelijk te zijn. ‘Bewakende’ ouders voeden kinderen op die meewerken omdat ze bang zijn voor de consequenties.

5. Promoot interne doelen meer dan externe doelen
Moedig je kind aan om dingen te doen voor persoonlijke groei, gezondheid en het creëren van zinvolle relaties, in plaats van voor financieel succes, populariteit, macht of een leuk imago. Mensen met interne doelen zijn veel gelukkiger en houden zich meer bezig met pro-sociaal gedrag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Verantwoordelijke kinderen opvoeden doe je zo
Sluiten