Redactie
Redactie ADHD 21 jun 2018

Verantwoordelijkheid

antwoord

Wat leuk dat hij de masterclass mag doen – dat zal voor hem ongetwijfeld een hele opsteker zijn. Het wordt inderdaad ook een uitdaging voor iemand die moeite heeft met plannen en organiseren van onder andere huiswerk en andere taken. 

Een paar aandachtspunten voor ouders die met hun kind willen meedenken en hem ondersteunen:

  • Ik heb de indruk dat je op dit moment veel beren op de weg ziet. Niet gek misschien gezien je eerdere ervaringen, maar het kan je wellicht helpen als je het eens van de andere kant bekijkt: het is een super kans, een mooie leerervaring en met de medicijnen zien jullie al veel vooruitgang in concentratie en prestatie. Dat betekent dat het hem ook kan helpen bij alle dingen die hij nu gaat leren. Verwoord het ook zo naar hem toe. Dat geeft hem het gevoel dat jij erachter staat en het positief inziet. Dat biedt meer kans van slagen dan wanneer hij merkt dat jij eraan twijfelt en ertegen opziet. 
  • Maak het tot een gezamenlijk leerproces. Betrek je zoon er heel goed bij, zodat het niet jouw ding wordt maar jullie gezamenlijke project. ‘We gaan de komende tijd samen ontdekken hoe jij iets zelfstandiger kan leren te doen, wat hoort bij je leeftijd.’
  • Het is een illusie dat jouw zoon (en elk ander kind trouwens ook) alle taken en verantwoordelijkheden tegelijk aan kan. Hoeft niet en kan niet! Maak eens een lijstje – je hebt zelf al een mooi begin gemaakt in je mail – van wat er de komende jaren door hem geleerd moet worden en door jou/jullie moet worden losgelaten. Bedenk dan waarmee je kunt beginnen en wat juist iets later op het programma komt omdat het voor hem extra lastig is. 
  • Bouw het ook per vaardigheid langzaam op en bespreek samen hoe jullie het gaan aanpakken. Wat kan hij zelf al en waarin kun jij ondersteunen? 
  • Bedenk en bespreek met hem dat het niet in één keer goed zal gaan; dat hoeft ook niet. Gaat het nog niet (helemaal) goed? Bekijk dan waar jullie iets kunnen bijstellen en aanpassen, en probeer het dan weer. Als je hem goed volgt en het samen doet, neem je het niet van hem over maar ondersteun je hem wel. 
  • Het helpt vaak om lijstjes te maken met de stappen waaraan hij moet denken of met de afspraken die jullie gemaakt hebben. Reminders via bijvoorbeeld een sms’je of briefje helpen ook vaak goed.
  • Laat dat wat jij kunt loslaten los; hij gaat op een gespecialiseerde huiswerkbegeleiding, dus je kunt met hen overleggen wat zij voor hun rekening nemen en hoe jij daar thuis het beste in kunt ondersteunen. Wat doe je wel en niet als ouder. Zij hebben daar ongetwijfeld kijk op! Ook zijn kledingkeuze kun je loslaten; als het nodig is vertel je hem wat de consequenties kunnen zijn van zijn keuze, maar laat het verder los. Geloof me: als er op school iemand een opmerking over maakt dan komt dat veel meer aan dan wanneer jij erover ‘zeurt’. 
  • Start op een goed moment met verantwoordelijkheden geven. Het is handiger om te beginnen als er wat rust is, hij goed gewend is in de masterclass en er niet al te veel andere onrust om hem heen is. 
  • In drukke (school)tijden kun je gerust afspreken dat je wat meer overneemt, zodat hij zich goed kan richten op het leren van proefwerken. Benoem dat naar hem toe en maak het hem wat makkelijker. Proefwerkweek klaar? Dan pakt hij zelf het ochtendritueel en de verzorging van zijn huisdier weer op.

Hoe meer jij ertegen opziet, hoe zwaarder het waarschijnlijk wordt. Hij heeft nog heel lang om zelfstandig te worden en hij heeft misschien iets langer en iets meer hulp nodig, dat verschilt gewoon per kind. Als je erin gelooft dat hij het kan en de tijd neemt om het (met hem) te leren, komt het helemaal goed!

PS: Onze nieuwe J/M online-cursus ‘Makkelijker omgaan met je puber’ is voor jou een mooie kans om dit proces goed te begeleiden. Je leert wat er allemaal verandert bij een puber en hoe je daarop kunt inspelen. De cursus gaat helemaal over verantwoordelijkheid geven, afspraken maken en meer zelfstandig maken. En hoe jij dat als lieve beschermende ouder kunt leren

Reageer op artikel:
Verantwoordelijkheid
Sluiten