Redactie
Redactie Feestdagen 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Verjaarsfeest

antwoord

Een verjaardagsfeestje moet natuurlijk niet iets zijn waar je tegenop ziet, maar hier kan van alles achter zitten. Allereerst is het dus belangrijk te ontdekken waardoor het komt dat hij ertegen opziet. Probeer dat eens helder te krijgen. Vindt hij het spannend? Wat maakt het spannend? Als je hier meer over te weten komt, kun je ook samen kijken naar hoe je het toch behapbaar maakt.

Hoe dan ook is dit een mooi leerproces voor hem. Spreek met hem af dat jullie eens goed alle voor- en nadelen gaan bedenken van wel of niet gaan. Daarna mag hij zelf kiezen wat hij doet. Het moet en mag zijn eigen keuze zijn, maar over keuzes moet hij wel altijd goed nadenken. Soms is iets bijvoorbeeld een beetje spannend, maar als hij dan toch is gegaan, blijkt het achteraf heel leuk geweest. Bovendien is het voor zijn klasgenootje niet leuk als iemand afzegt. Dus altijd goed over nadenken. En, vertel hem ook dat als hij zelf kiest, hij ook zelf aan het jongetje vertelt waarom hij besluit om niet te komen. Met een eerlijke reden. Een goede les om mee te geven. Het mama laten oplossen of een smoes vertellen, is geen goed voorbeeld en daar leert hij ook niet van.

Een idee voor het gesprek met hem:

  • Bedenk samen alle voors en tegens van wel en niet gaan. Zet die in twee kolommen naast elkaar. Probeer wat te helpen en hem op ideeën te brengen bij dingen waar hij niet aan denkt: misschien maakt hij leuke nieuwe vriendjes; het is heel stoer als hij het spannend vond en het hem toch lukt om te gaan; misschien baalt hij als hij achteraf hoort dat het een heel leuk feestje was; het is leuk dat een niet-echt-vriendje hem vraagt, enzovoort.
  • Bekijk ook wat de reden is dat hij geen zin heeft. Is het angst om zonder vriendjes daar te zijn? Toon begrip en bedenk samen hoe jullie het voor hem makkelijk kunnen maken, zodat het wel leuk is om te gaan.
  • Laat hem uiteindelijk zelf kiezen en bespreek hoe, wat en wanneer hij kan vertellen tegen het jongetje als hij toch niet wil gaan. Eventueel kun je hem ter plekke helpen door erbij te zijn, maar zorg dat hij wel het voortouw neemt. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Verjaarsfeest
Sluiten