Redactie
Redactie Groepen 1-8 21 jun 2018

Verkeerssituaties basisscholen vaak onveilig

De verkeerssituaties blijken rond veel basisscholen niet veilig. Dit is gebleken uit onderzoek dat is gedaan bij 2.311 basisscholen in Nederland in opdracht van Veilig Verkeer Nederland.

Maar liefst 83% van de scholen heeft te maken met omstandigheden die voor onveilig situaties zorgen. Bij veel scholen (58%) ontstaan er gevaarlijke situaties in de drukte van het brengen en halen van de kinderen, 41% heeft parkeerproblemen en 32% heeft te kampen met gevaarlijke oversteekplekken voor de leerlingen op de route van huis-school. 10% van de scholen die geen verkeersbrigade hebben, geven aan dat hier wel behoefte aan is.

Gevaarlijke situaties

Veilig Verkeer Nederland wil vanwege de uitkomst van het onderzoek meer aandacht gaan geven aan de verkeersveiligheid voor kinderen op de school-thuisroute. Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland: “Juist in de omgeving van een basisschool, waar altijd veel kinderen zijn, zou je denken dat het verkeer veilig is. Deze cijfers laten het tegendeel zien, dat is toch vreselijk?”. Cohen wijst er verder op dat de gevaarlijkste situaties ontstaan tijdens het halen en brengen en adviseert ouders zoveel mogelijk de kinderen lopend of met de fiets naar school te brengen.”Maar dan moet het wél veilig zijn. Veel scholen en ouders vertellen ons dat er een verkeersbrigade nodig is; daar gaan wij hen mee helpen.”

Help ze oversteken

Met de campagne ‘Help ze oversteken’ wil Veilig Verkeer Nederland scholen en ouders gaan helpen. Op de website helpzeoversteken.nl en in het gratis te bestellen Vliegende start-boekje, zijn met tips en adviezen te vinden voor het oprichten van een verkeersbrigade. De scholen die in het onderzoek hebben aangegeven behoefte te hebben aan een verkeersbrigade, worden rechtstreeks benaderd en geholpen.
 

Bron: VVN.nl

Reageer op artikel:
Verkeerssituaties basisscholen vaak onveilig
Sluiten