Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Verlegen kind? Dit helpt.

Kinderen horen grappig, slim en vrij te zijn. Toch is verlegen zijn heel gewoon, vooral bij jonge kinderen. Er is wel een probleem als je kind letterlijk zijn mond niet open durft te doen. Zeven tips hoe je beter kan omgaan met een zeer verlegen kind.

1. Geef je kind de gelegenheid om sociale contacten aan te gaan. Ga juist naar verjaardagen of op visite, ook al weet je dat hij zich daar niet prettig bij voelt. Hij moet ervaring opdoen en oefenen.

2. Complimenteer je kind als hij zelf om drinken vraagt of een stukje taart aanwijst op een drukke verjaardag. Sociaal gedrag wordt gewaardeerd!

3. Zet je kind nooit onder druk. Zeg niet: ‘Toe nou, ga nou met de andere kinderen spelen, kom op!’ Hierdoor klapt hij juist dicht.

4. Neem hem niet te veel uit handen, want dan wordt hij niet gestimuleerd om dingen zelf op te pakken. (‘Als ik het eng vind, regelt mama het wel.’)

5. Maak er geen probleem van. Als je het gaat benoemen (‘Ja, hij is ook zo verlegen’) voelt een kind dat hij een probleem heeft en gaat hij zich ernaar gedragen.

6. Accepteer je kind zoals hij is. Het is oké om verlegen te zijn.

7. Schakel een deskundige in als je kind ook verlegen is in contact met bekende personen, zoals opa en oma, hij lang verlegen blijft tegen leeftijdsgenoten of uit verlegenheid dingen niet meer doet.

Lees verder

Verlegen zijn is uit: Geen woord durven zeggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.