Verlengde pleegzorg boven de 18 moet toegankelijker

Verlengde hulpverlening voor pleegkinderen en –ouders – is mogelijk tot het pleegkind 23 jaar wordt. Toch blijken veel pleegouders zich hierover grote zorgen te maken. Het komt er namelijk vaak op neer dat pleegkinderen er na hun achttiende alleen voor staan.

Hoe zit het precies?

Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdhulp en dus ook de voor de pleegzorg. Gemeenten zijn een belangrijke rol gaan spelen bij de werving van pleeggezinnen, maar ook bij de matching en begeleiding. Totdat een pleegkind achttien jaar wordt, ligt dus veel van de verantwoordelijkheid bij gemeenten, maar dat verandert als de pleegkinderen de leeftijd van achttien bereiken.  Dan staan ze er vaak helemaal alleen voor.

Voortgezette hulpverlening

Pleegkinderen die na hun achttiende nog behoefte hebben aan begeleiding, kunnen voortgezette hulpverlening aanvragen tot hun 23ste jaar. Pleegouders worden tot die tijd met 667 euro per maand financieel ondersteund. Maar volgens een recent onderzoek onder bijna 400 pleegouders van de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) komt er van deze ‘hulp op maat’ weinig terecht. Dertig procent van de pleegouders zegt zelfs zich grote zorgen te maken over de haperende zorg voor pleegkinderen zodra ze achttien worden.

Voorbereiden op volwassenheid

Ook staatssecretaris Martin van Rijn laat weten dat er iets moet gebeuren: “We hebben geregeld dat gemeenten pleeghulp kunnen vergoeden tot 23 jaar. Ik vind dat gemeenten daar dan ook goed gebruik van moeten maken. Het blijft natuurlijk ook belangrijk dat pleegzorgbegeleiders hun pleegkinderen zo goed mogelijk voorbereiden op hun volwassenheid.” Van Rijn vindt dat pleegouders meer gewaardeerd moeten worden: “Gemeenten moeten een tandje bij zetten om de harten van pleegouders te winnen. Ik ga dit aankaarten bij de wethouders.”

Geen vaste regels

Een woordvoerster van de VNG – Vereniging van Nederlandse Gemeenten-, zegt dat er geen vaste regels zijn voor het toekennen van verlengde pleegzorg. “Het is belangrijk dat gemeenten ruimte reserveren in hun begroting,” aldus de woordvoerster.  

Volgens NVP-directeur Peter van der Loo regelt iedere gemeente de toegang tot de verlengde pleegzorg anders: “De interpretatie van de noodzaak en het besluit hoeveel maanden extra vergoeding er wordt toegekend is overal verschillend. De houding van de gemeenten moet wijzigen van ‘je moet er alle voor doen..’ naar ‘je krijgt automatisch verlenging, tenzij…”, aldus van der Loo.  Volgens de VNG is er begrip voor de complexe situatie van pleegkinderen: “Geen enkele gemeente zal zeggen: ‘Je wordt nu achttien, zoek het maar uit’.”

Bron: AD.nl en Pleegzorg Nederland

Reageer op artikel:
Verlengde pleegzorg boven de 18 moet toegankelijker
Sluiten