Redactie
Redactie Opvoeden 21 jun 2018

Verliefd

antwoord

Een eerste reactie van veel ouders op deze vraag zal wellicht zijn: gewoon verbieden. Dat kun je natuurlijk doen en waarschijnlijk is de kous daarmee ook wel af bij veel kinderen. 

Aan de andere kant is het belangrijk

  1. dat kinderen begrijpen waaróm wij iets geen goed idee vinden. Dan leren ze er iets van en is de kans groter dat het ook zo loopt als wij graag willen. 
  2. dat kinderen bij zoiets niet het gevoel krijgen dat het iets is wat ‘verboden/gek/vies’ is – dat is een boodschap die we niet willen overbrengen. Bovendien kunnen kinderen het met die beladenheid juist stiekem gaan doen, omdat ‘het niet mogen doen’ het heel spannend kan maken op deze leeftijd. 

Of je er wel of niet op wilt ingaan, kan per situatie verschillen. Soms is het gewoon afdoende als je zegt ‘weet je: knuffelen is prima, maar wel gewoon met jullie kleren aan, afgesproken?’. 
Merk je dat ze echt al bezig zijn met alles rond verliefd zijn en dat ze samen een beetje op ontdekkingstocht zijn, dan zou ik het wel echt bespreekbaar maken. 

Het mooie is dat je zoon het gewoon aan je vraagt. Dat durft hij – dat vind ik altijd fijn en belangrijk om je te realiseren – en hij weet kennelijk ook dat het iets is dat je niet zo maar doet, zonder te vragen. Mooi uitgangspunt om het er echt even met hem over te hebben. 
Want zou mijn voorstel zijn: gebruik deze vraag om heel open en relaxed met hem te praten over:

  • verliefd zijn op deze leeftijd: wat voel je dan, wat wil je dan graag, wat kan er dan en wat (nog) niet
  • wat is de reden dat bepaalde dingen wel en niet kunnen, of handig zijn
  • wat je ook samen doet: je moet het altijd allebei willen en leuk vinden 
  • wat spreken jullie af voor nu

Hij moet niet het idee krijgen dat het een kruisverhoor is of een preek van jouw kant. Het is een gesprek waarin je hem vragen stelt en luistert naar zijn antwoorden. 
Zó kom je ook te weten hoe hij erin staat, waar je even over door moet praten en waar je afspraken over moet of kunt maken. 

Maak het – waar nodig – uiteindelijk concreet. Wat spreken jullie af over het samen zijn met zijn vriendinnetje. 

Ik zou het op deze leeftijd ook even bespreken met de ouders van het vriendinnetje, zodat jullie er (hopelijk) hetzelfde instaan en de kinderen dat ook weten. Dan blijft het verliefd zijn voor iedereen iets leuks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Verliefd
Sluiten