Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Verliefde meisjes: veel praten en dromen

Van jongs af aan dromen meisjes van hun prins. Die fascinatie komt ook naar voren in hun spel. Barbie huwt om de haverklap haar Ken en samen met vriendinnetjes repeteren meisjes met een sluier, een kroontje en mama’s hakken onvermoeibaar voor hun ‘mooiste dag’. Jongens spelen daarbij geen rol van betekenis. Ze mógen wel meedoen, als ze bereid zijn zich weg te cijferen tot een karakterloze figurant in een oversized colbertje en maar één woord tekst. Een act waar alleen jongere broertjes nog argeloos intrappen.Liefde en trouwen zijn hot items voor meisjes. Als kleuter tekenen ze al eindeloos hartjes. De sprookjes die wij ze voorlezen, hameren de verwachtingen er nog eens extra in. Na een gepaste periode vol kommer en kwel spiegelen die immers steevast een gelukkig leven voor met de man van je dromen. Toch berusten hun dagelijkse relaties met jongens nog vooral op vriendschap. Kleine meisjes beweren echter wel dat ze verliefd zijn: op papa, de juf, een vriendje of de hond. Het betekent gewoon dat ze iemand erg lief vinden.

In de leeftijd van 7 tot 9 jaar moeten de meesten een poosje niets hebben van jongens: te druk en te stoer. Maar in groep 7 en 8 start bij veel 11-, 12-jarige meisjes de puberteit. Daarin lopen ze twee jaar voor op jongens. Nu worden de eerste schuchtere stappen op het liefdespad gezet. Kijken, lachen en toenadering zoeken. Een hand vasthouden is al heel spannend. Hun gevoelens daarover delen ze met vriendinnen. Er wordt eindeloos over jongens gesproken, geroddeld en gegiecheld. Ze sturen briefjes en sms’jes naar hun idool en kleppen de antwoorden vervolgens door aan elkaar. Mét een uitgebreide nabeschouwing. En natuurlijk dromen en fantaseren ze voortdurend over hun Grote Liefde.

Ervaring opdoen

Tegelijkertijd hebben de meeste meisjes geen flauw benul van de impact die hun lichaam op puberende jongens heeft. Ze begrijpen niet dat hij al opgewonden raakt van een glimpje borst. Zelf hebben ze dat namelijk helemaal niet. Zij krijgen op gemiddeld 13-jarige leeftijd hun eerste menstruatie. Anders dan de eerste zaadlozing bij jongens, associëren meisjes dat niet bepaald met ‘lekker en opwindend’. Hun seksuele gevoelens moeten nog ontwaken, en die worden opgewekt door lijfelijk contact: strelen, aanhalen en kussen. Ervaring daarin doen ze vooral op tijdens de middelbareschooltijd. Dan barsten de echte verliefdheden los. Meiden leren hoe ze met kleding en gedrag jongens kunnen uitdagen en versieren. Ze nemen vaak zelf het initiatief. Toch moet een meisje wel een beetje uitkijken voor al te veel scharrels. Terwijl dit bij een jongen normaal wordt gevonden, wordt zij al snel een ‘überslet’ genoemd. Maar op een dag is het zover: ze ontmoet haar prins. En dan valt ze genadeloos terug op evolutionaire regels. Een verliefd meisje probeert haar vriend zoveel mogelijk aan zich te binden. Zij wil hem volledig en exclusief. Ze eist zoveel mogelijk zijn nabijheid, en probeert dat onder meer te bereiken door zijn beschermingsdrang op te roepen. Terwijl bij jongens de seksuele verlangens overheersen, zoeken meisjes vooral veiligheid. Dat betekent niet dat zij geen seksuele honger heeft. Maar bij haar dient de seks een ander doel: het opbouwen van een vertrouwelijke relatie met iemand die voor haar zorgt. Alle emancipatiewetten ten spijt: dit gedrag zit gewoon in de genen. Al vanaf de oertijd zoeken vrouwen sterke, gezonde mannen waar de vruchtbaarheid van afspat en die garant staan voor een geruststellend inkomen – of dat nu in rendieren of in euro’s wordt binnengehaald. Zo’n man zal een goede vader zijn voor haar kinderen.

Daarom zijn meisjes minder gevoelig dan jongens voor uiterlijk en kijken ze meer naar zijn status. Dat is een belangrijke reden waarom meisjes vooral op oudere jongens vallen: die hebben meer te bieden. Een tweede reden is dat zij in ontwikkeling immers verder zijn. Dus wat moeten ze met een lekkere hunk van hun eigen leeftijd? Die is leuk voor even, maar al snel te kinderachtig en te gemakkelijk te overheersen. Meisjes verlangen spanning en ervaring. Gemiddeld zijn ze 16,7 jaar – iets jonger dan jongens – als ze voor het eerst met iemand naar bed gaan.

Reageer op artikel:
Verliefde meisjes: veel praten en dromen
Sluiten