Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Vermiste kinderen straks mogelijk traceerbaar door mobieltjes

Geregeld krijgt de politie melding over kinderen die vermist zijn. Gelukkig zijn de meeste kinderen snel weer terecht, maar helaas is dit niet altijd het geval. Heeft een kind een mobiele telefoon op zak dan kan deze binnenkort getraceerd worden door de politie om zo het kind terug te vinden. Iets dat eerder niet mocht volgens de wet.

Vermissing

Het aantal vermiste kinderen per jaar ligt tussen de 13.000 en 14.000 kinderen. Daarvan wordt gelukkig ongeveer driekwart binnen 24 uur teruggevonden. In 9 procent duurt het langer, namelijk 2 dagen voor een kind wordt teruggevonden en in 8 procent van de gevallen duurt het maar liefst drie tot zeven dagen.

Het is voor de politie lastig in te schatten welke meldingen serieus zijn. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar weersomstandigheden op het moment van vermissing, de leeftijd en de eventuele geestelijke problemen van het vermiste kind. Hoe dan ook heeft vemissing van een kind altijd prioriteit. Kijk hier voor tips om je kind niet kwijt te raken tijdens een dagje uit of op vakantie (of snel weer terug te vinden).

Traceren

Tot op heden mocht de telefoon van een vermist kind niet getraceerd worden, mocht een kind deze bij zich hebben. Dit gaat veranderen als het aan het CDA ligt. “Het is nu zo dat er concrete aanleiding moet bestaan die iemands leven acuut in gevaar is voordat kan worden gepeild waar de telefoon, en dus vermoedelijk de persoon, zich bevindt. Dan verliezen we kostbare tijd,” aldus kamerlid Van Toorenburg van deze partij.

Wetgeving

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) liet in een brief weten dat hij het met Van Toorenburg eens is: “Het uitpeilen van een mobiele telefoon is een van de middelen die voor de politie behulpzaam kan zijn bij het oplossen van een vermissing en wordt genoemd als een van de lacunes in de wetgeving.” Hij bereidt daarom een wetswijziging voor die ervoor kan zorgen dat de telefoons sneller gepeild mogen worden.

Privacy

Voor schending van privacy hoeven we volgens Van Toorenburg niet bang te zijn. “Het gaat niet om afluisteren, maar om het traceren waar de telefoon is. En natuurlijk gaan we goed kijken of privacy-aspecten afdoende zijn meegewogen,” legt zij uit.

Bron: metronieuws.nl

Reageer op artikel:
Vermiste kinderen straks mogelijk traceerbaar door mobieltjes
Sluiten