Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Vermoeden dat zoon rookt

antwoord

Er spelen twee dingen mee in jouw verhaal:

 1. Spreekt je zoon de waarheid?
 2. Rookt je kind?

Goed om die twee facetten even uit elkaar te halen. Gaat het jou erom dat hij wellicht liegt of wil je niet dat hij rookt? Of misschien wel beide? Of een kind eerlijk vertelt of het wel of niet rookt, kan meerdere redenen hebben en is afhankelijk van hoe er over roken is gesproken. 
Hoe is dat bij jullie thuis? 

 • Heb jij of je partner aangegeven dat het oké is als hij rookt of experimenteert? 
 • Is er een beloning uitgeloofd als hij bijvoorbeeld tot zijn 18e niet rookt?
 • Heb je laten weten dat je roken niet goed vindt, afkeurt of verbiedt? Heb je misschien gezegd dat je straf geeft als jullie het ontdekken?
 • Heb je gezegd dat je roken afkeurt, maar dat het een eigen keus is van een puber/persoon?
 • Heb je aangegeven dat je het ‘t liefst niet wil hebben maar het hoe dan ook graag eerlijk zou willen weten?
 • Heb je door laten schemeren teleurgesteld te zijn in je kinderen als ze gaan roken?
 • Geven jullie zelf het goede voorbeeld (nu en in het verleden)? En wat weet je kind daarvan?
 • Is er met je zoon vooraf gepraat over wat roken met je doet, wat de positieve kanten zijn en de negatieve kanten? De gevolgen op korte termijn en langere termijn?
 • Heb je je weleens (negatief) uitgesproken over vriendjes die roken?

Al deze zaken kunnen je informatie geven over een eventuele reden van je zoon om het nu niet eerlijk te (durven!) vertellen. Wellicht is hij bang voor de consequenties, weet hij dat hij je enorm zou teleurstellen of voelt hij zich een zwakkeling als hij toch is gaan roken. Probeer voor jezelf eens om te ontdekken wat de eventuele reden zou kunnen zijn en speel hier op in in een gesprek. Geef aan dat hoe je ook over roken denkt, eerlijkheid voor jullie bovenaan staat en dat je ook altijd wil dat je kind kan vertellen waar hij mee bezig is of wat hem bezig houdt. Dat je het heel vervelend zou vinden als je kind jou/jullie iets niet zou durven vertellen omdat jullie het ergens misschien niet mee eens zijn. 
Verbieden heeft over het algemeen geen zin. Dat werkt vaak averechts en zorgt in dit geval ook voor meer stiekem gedrag als je er niet bij bent. Geef in het gesprek dus ook aan dat je dat niet zult doen. Je zou wel afspraken kunnen maken en het erover kunnen hebben. Ga het gesprek in met een open houding en geef aan dat je het er nog één keer over wilt hebben en er dan over op houdt. Misschien spreekt hij namelijk gewoon de waarheid en anders helpt doorzeuren waarschijnlijk ook niet. 

Door rustig, niet defensief of afkeurend het gesprek aan te gaan over roken heb je de meeste kans op (eerlijk) succes. Na zo’n gesprek kan je zoon afwegen wat hij ermee doet. Realiseer je ook dat pubers soms even nodig hebben om dingen voor zichzelf te houden, voordat ze het aan ouders kunnen of willen vertellen. Geef in het gesprek aan dat je dat zou snappen en er nu verder niet meer over begint maar erop vertrouwt dat hij er dan vroeg of laat alsnog open over is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Vermoeden dat zoon rookt
Sluiten