Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

Verschil vaders en moeders

Er is veel onderzoek gedaan naar het verschil in opvoedstijl tussen moeders en vaders. Feit is dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn. Toch is het interessant om te kijken naar de verschillen om te zien hoe juist de combinatie van opvoedstijlen goed is voor kinderen.

1. Hoe vaders en moeders verschillend omgaan met de activiteiten van hun kinderen

Verschillen: Moeders hebben de neiging zich met hun kinderen bezig te houden vooral in verzorgende situaties, terwijl vaders meer betrokken kunnen zijn bij het spelen (vooral fysieke interacties, zoals rollen over de vloer en sportieve activiteiten).
Voordelen: Deze fysieke activiteiten helpen kinderen om beter de grenzen en mogelijkheden van hun eigen lichaam te leren kennen. Ze verhogen de coördinatie en bereiden kinderen voor op het beoefenen van sport. Tevens versterken deze activiteiten het lichamelijk contact tussen vader en kind.

2. Verbale uitwisselingen tussen ouder en kind

Verschillen: Moeders hebben de neiging om tegen hun kind vaker dingen te herhalen, vaker vragen te stellen en dingen vaker uit te leggen. Vaders praten minder. Ze zijn meer gericht op samen dingen doen. Hun verbale interacties met hun kinderen zijn meer direct. Vaders kunnen veeleisender zijn wat betreft taal dan moeders.
Voordelen: Sommige onderzoekers geloven dat het hebben van hogere verwachtingen kinderen beter voorbereidt op het leven buitenshuis. Het daagt kinderen ook uit om beter hun best te doen en om effectiever uit te leggen wat hun wensen en behoeften zijn.

3. Geduld met afhankelijk gedrag

Verschil: Vaders zijn minder geduldig met hun kinderen wanneer deze afhankelijk gedrag vertonen, zoals het vragen om hulp bij dingen die ze al beheersen. Vooral naar hun zonen toe kunnen ze weinig geduld voor afhankelijk gedrag opbrengen.
Voordelen: Als het op een gezonde, opbouwende manier gebeurt, stimuleert het ongeduld van de vader de ontwikkeling van een gevoel van onafhankelijkheid bij zijn kind. Dit helpt je kind bij het losmakingsproces van zijn ouders. 

4. Onaangepast gedrag

Verschil: Vaders tonen vaker onaangepast of onconventioneel gedrag, zoals pesten, grapjes en slapstick-achtige streken, dan moeders. Het gedrag van vaders met de kinderen is ook minder voorspelbaar.
Voordelen: Dit onconventionele gedrag zorgt ervoor dat kinderen met vreemde situaties of gedrag geconfronteerd worden. Dit helpt hen in de buitenwereld, waar dingen ook niet zo voorspelbaar zijn als thuis.

Conclusie

Afzonderlijk geven deze verschillen tussen vaders en moeders verschillende kwaliteiten aan hun kinderen. Maar het belangrijkste voordeel van deze verschillen is juist de combinatie ervan. 

Vaders dragen in grote mate bij aan de sociale competentie, het gevoel van welzijn en de academische prestaties van hun kinderen. Het andere, grote voordeel van verschillen tussen opvoeders is dat kinderen zo positieve ervaringen opdoen met twee manieren om met de wereld en met verschillende situaties om te gaan in plaats van slechts één. Je geeft je zoon of dochter zo een rijker gevulde gereedschapskist mee.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Verschil vaders en moeders
Sluiten