Verschillend humeur

antwoord

Het is altijd heel treurig als het regelen van de zorg en communicatie rond een kind na de scheiding niet in goede harmonie en overleg lukt of gebeurt. Het kind is daar de dupe van en dat zie je terug in het gedrag en gevoel van een kind. 
De reden van het verschillende humeur bij de verschillende ouders kan meerdere oorzaken hebben en is op afstand moeilijk te achterhalen. Een paar mogelijkheden op een rijtje:

  • Alleen al het gevoel dat de ene ouder (of allebei) baalt van dingen rond de andere ouder kan verdriet of zorgen veroorzaken bij een kind. Als een ouder het duidelijk laat merken of zegt, is die kans nog groter. 
  • Er kan sprake zijn van een loyaliteitsconflict bij dit meisje. Misschien is ze blij dat haar moeder nu weer gelukkig is met iemand anders, is ze blij dat er weer een man-figuur in huis komt om dingen mee te doen. Daar kan ze vrolijk door worden, haar moeder is zeg maar een zorg minder! Maar haar vader is er ook nog. Als die nog niemand anders heeft, kan het ervoor zorgen dat ze zich zorgen maakt om hem, want die heeft nog niemand. Daardoor gaat ze meer aan hem hangen en is ze emotioneler. Zeker als de vader niet laat merken dat hij blij is voor zijn ex en dat het wat hem betreft oké is. Jonge kinderen kunnen dit moeilijk onder woorden brengen en laten het meer zien in gedrag. 
  • Misschien is ze blij voor haar moeder, maar vindt ze het ook spannend. Hoe gaat het allemaal worden? Wordt de vriend haar nieuwe papa en verandert er dan iets tussen haar en haar eigen vader? Het blije gevoel thuis maakt dan bij haar eigen vader even plaats voor de andere gevoelens van spanning. Daar is dan die ruimte.
  • Als de ouders de schuld bij elkaar leggen, zal een kind hier nog meer de dupe van zijn en dit kun je merken aan het gedrag

Wat kan je vriendin nu doen?

  • Omdat de communicatie stroef verloopt is het lastig dit alles goed te bespreken. Uiteraard zou ik dat wel proberen en alle bovenstaande opties noemen.
  • Geef aan de vader aan dat het niemands schuld is, maar een logische reactie van een kind dat moet dealen met twee thuis-en. 
  • Spreek af (en doe dit in ieder geval zelf!!) dat je zonder wrok over elkaar praat naar het kind toe en laat haar weten dat je papa of mama heus nog lief vindt ook al zijn jullie niet meer samen. Stop de discussie over wiens fout het is! Denk in het belang van het kind.
  • Vertel op kindniveau dat je snapt dat het allemaal een beetje gek en nieuw is, en dat ze het misschien wel een beetje zielig vindt voor haar vader. Misschien is dit een ingang voor een gesprekje waardoor je meer te weten komt. 
  • Geef haar de tijd om haar balans weer te vinden op beide plekken en zorg dat je er voor haar bent en begrip toont.
Reageer op artikel:
Verschillend humeur
Sluiten