Redactie
Redactie Gamen 19 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Verslaafd aan Call of Duty

antwoord

Die spelletjes kunnen het gezinsleven behoorlijk ontwrichten. Sommige kinderen gaan er zo in op dat het lijkt of niets anders meer belangrijk is en de gesprekken – en vooral ruzies – alleen nog maar daarover gaan. Voor heel veel ouders is het een strijdpunt met hun pubers en helaas geven ze vaak toch toe, waardoor het voor ouders die wél afspraken proberen te maken alleen maar ingewikkelder wordt. 

Het is heel lastig om dit op te lossen of te doorbreken. Op een gegeven moment is de hype wel weer een beetje over verwacht ik, maar daar heb je voorlopig niks aan. 

Ik heb wel een paar tips voor je om het er (weer eens) met de jongens over te hebben:

 • Een heel belangrijk eerste punt: let erop dat je niet alleen nog maar negatief bent over Call of Duty. Dan komt er steeds meer gedoe over. Speel zo nu en dan mee, ontdek wat er leuk is, toon interesse en begrip voor het feit dat ze het zo’n gaaf spel vinden. Dat jij dat niet vindt, kan. Maar zij zijn jong en dit spel is onder jongeren nu eenmaal een hype. Ze weten inmiddels wat jullie er allemaal niet leuk en goed aan vinden, dat hoeft niet meer gezegd. Ik zou dat dus ook achterwege laten. 
 • Je zult een keuze moeten maken: de constante strijd aangaan rond het 1 uur gamen op een dag of voor een middenweg kiezen. Helemaal loslaten is voor jullie geen optie en dat is maar goed ook. Kinderen die geen maat kennen met gamen moeten daarbij geholpen worden door hun ouders. Hoe naar ze dat ook vinden, dat doe je voor hun eigen bestwil. Al zullen zij dat natuurlijk nooit zo zien… 
 • Als je besluit om het gesprek weer eens aan te gaan en een middenweg te kiezen dan zou ik dat met de jongens samen heel positief proberen te doen:
  – Geef aan dat er nu zoveel strijd is dat het voor niemand meer leuk is. Jullie doen het spel het liefst de deur uit, zij spelen het ‘t liefst de hele dag.
  – Beide zijn geen optie, dus jullie moeten om de tafel. Zij willen graag laten zien dat ze het zelf kunnen bepalen, jullie hebben gezien dat dat niet lukt. 
  – Dus: een middenweg moet gezocht worden waar iedereen zich in kan vinden. Brainstorm met elkaar over de afspraken. Kijk zo waar de ruimte is voor andere afspraken en hou vast aan wat je echt wil. Geef ook ruimte voor de ideeën van de jongens. 
 • Ik kan me voorstellen dat er over de volgende dingen nog ‘onderhandeld’ kan worden:
  – Tijdstippen: wanneer overdag en tot hoe laat ’s avonds. Bijvoorbeeld: tot een uur voor slapen gaan, alleen als het huiswerk af is, et cetera.
  – Duur: 1 uur is nu de afspraak. Je kunt dat nog best wat rekken op deze leeftijd, waardoor je de jongens wellicht meekrijgt. Vraag ze wat hun voorstel is waarvan ze denken dat jullie je er ook in kunnen vinden. Wellicht kun je uitkomen op 2×1 uur tv-kijken en computeren per dag. Dat is een prima richtlijn op deze leeftijd. Aan hen de keus hoe ze dat invullen. Plus afspraken maken over bijvoorbeeld het ene uur in de middag en alleen als het huiswerk af is.
  – Het praten over het spel: jullie zeggen toe niet meer steeds te praten over hoe slecht het is en ook interesse te tonen. Zíj zeggen toe om er bepaalde momenten (bijvoorbeeld tijdens het eten) niet meer over te praten. Spreek maar een codewoord af als iemand het vergeet, dan wordt het wellicht nog grappig aan tafel. 
  – Wellicht een andere afspraak voor in het weekend?
 • Misschien een leuke afspraak erbij: bijvoorbeeld een vaste afspraak om het met z’n vieren te spelen. 
 • Noteer de gemaakte afspraken en spreek een proefperiode af. Kunnen ze zich houden aan de afspraken? Dan mag er bijvoorbeeld 15 minuten gamen op een dag bij. Lukt het niet? Dan gaan er 15 minuten af.

Het belangrijkste is het hele Call of Duty-verhaal uit de strijd en negatieve sfeer te halen. Daarvoor moeten jullie als ouder een en ander loslaten en heel creatief zijn, en zíj moeten daar ook hun best voor doen. 

Betrek de jongens er goed bij, maar bewaak zelf de grenzen. En breng het weer eens leuk en positief, dat is al een goed begin voor onderhandelen. 
Niet makkelijk maar het proberen waard! Succes!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Verslaafd aan Call of Duty
Sluiten