Redactie
Redactie Eindexamen 21 jun 2018

‘Versoepel doorstroom vmbo naar havo’

Als vmbo'ers met hun diploma op zak door willen stromen naar de havo, zou dat zonder belemmeringen moeten kunnen. Dit vindt de Tweede Kamer. PvdA en een groot deel van de oppositie verzoeken staatssecretaris van onderwijs, Sander Dekker, dringend het ‘doorstroomrecht’ in te voeren.

Op dit moment hebben veel middelbare scholen nog eisen voor vmbo'ers die door willen stromen. Eerder heeft Dekker daarom ook voorgesteld om die eisen voor doorstromen in te perken en dat ook landelijk vast te leggen. Maar volgens de Tweede Kamer moeten de drempels om door te stromen überhaupt afgeschaft worden. De Kamer wil daarom dit doorstroomrecht in de wet opnemen, zodat scholen geen extra voorwaarden meer kunnen inbrengen voor deze leerlingen.

Een dikke zes

De meeste middelbare scholen stellen nu de eis dat leerlingen van het vmbo gemiddeld een 6,8 op hun cijferlijst moeten hebben. Dit getal is door Dekker ingesteld om het risico te beperken dat 'doorstroom-leerlingen' op een hoger schoolniveau zullen uitvallen. Een aantal jaar geleden eisten de meeste scholen namelijk nog minstens een 7 of een 7,5 gemiddeld. Volgens de Tweede Kamer was dat gemiddelde cijfer niet realistisch. 

Percentage doorstroom

Staatsecretaris Dekker heeft bekend gemaakt dat op dit moment 16,7 procent van de scholieren die vmbo-examen hebben gedaan, doorstromen naar de havo. “Dat is weleens hoger geweest, maar het is het hoogste in de afgelopen tien jaar”, aldus Dekker. Toen middelbare scholen twee jaar geleden nog hogere toelatingseisen stelden, was het percentage doorstromers 14,8 procent.

Bron: AD / Trouw 

Reageer op artikel:
‘Versoepel doorstroom vmbo naar havo’
Sluiten