Redactie
Redactie Eropuit 19 jun 2018

Op vakantie: 12 spelletjes voor onderweg

'Maaaam, zijn we er nou al?!' Met deze spelletjes wordt de reis naar het vakantieadres een stuk minder lang. Je hebt er niets voor nodig en leuk voor alle leeftijden!

1. Lachen verboden!

Een van de spelers mag niet lachen. De anderen proberen hem of haar aan het lachen te krijgen door rare vragen te stellen. Heb jij ooit een nijlpaard in een zwembroek gezien? Mag ik mama een taart in haar gezicht smeren? Gaat papa zo een scheet laten?

2. Lievelingslijstje

Je noemt de dingen uit het lijstje één voor één op en iedereen geeft antwoord. Wat is je lievelingskleur, je lievelingsspeelgoed, je lievelingssnoep, je lievelingsdier, je lievelingsplek, je lievelingsboek en je lievelingsfilm? Laat de kinderen zelf ook vragen stellen.

3. Iets of iemand

Iemand neemt een ding of persoon in zijn hoofd. De anderen mogen twintig vragen stellen om erachter te komen wat of wie het is. Als ze dat na twintig vragen niet is gelukt, heeft de ander gewonnen.

4. O jee! / Maar gelukkig…

Jullie vertellen samen een verhaal. Iedereen voegt er een zin aan toe. Er gebeuren ongelukkige dingen (de o jee's) maar daarna meteen een gelukkig iets (de maar gelukkig's). O jee… er zit een hond achter het stuur. Maar gelukkig… heeft hij een rijbewijs. O jee… hij rijdt op een huis af. Maar gelukkig… staat de deur open. O jee… hij rijdt tegen het aquarium. Maar gelukkig… zit er geen water in.

5. To-do-list

Met jongere kinderen speel je 'Ik ga op vakantie en neem mee', en met oudere kinderen speel je dit spel: elk kind mag iets noemen wat hij op het vakantieadres gaat doen. Het to-do lijstje wordt langer en langer en moeilijker te onthouden. 1. Zwemmen, 2. IJs eten, 3. Naar de disco, 4. Surfen, 5. Verkering, 6. Uitslapen enzovoort.

6. Ik rijm zo fijn

Wat rijmt op groter? Boter, idioter, bloter, koter. En wat op hazen? Wat op ring? Maak het wat ingewikkelder met een woord als puntenslijper. Ook leuk is om het te doen met fantasiewoorden. Wat rijmt er op klakkatak? En wat op ojepro?

7. Een groeiverhaal

Om de beurt voegt iemand een zin toe aan een verhaal. Er was eens een man die Sjoerd heette. Die zat op een paard. Dat paard had drie poten. Hij hinkelde naar het kasteel. Daar waren honderd taarten. Die waren van hout. Sjoerd zaagde ze in stukken en at ze op. Hoe gekker het verhaal, hoe beter. Meestal zorgen de kinderen zelf voor de gekste wendingen. Maar je kunt er zelf nog een schepje bovenop doen.

8. Ssst!

Dit is het favoriete spel van mama en papa. Hoe lang kan iedereen stil zijn? Als je lacht, giechelt of iets anders doet dat geluid maakt, ben je af. Het gaat erom hoe lang iedereen in de auto (of kamer) stil kan zijn.

9. Hits

Een titel of zin uit het refrein van een Engelstalige hit vertalen in het Nederlands en dan maar raden. Wat dacht je van 'Onder mijn parapluutje' (Umbrella, Rihanna)?

10. Als je een indiaan was…

Als je morgen wakker zou worden als indiaan, wat zou je dan als eerste doen? Als je Sinterklaas was, wat zou je dan als eerste doen doen? Als je een ridder was, wat zou je dan als eerste doen? Als je de zon was, wat zou je dan als eerste doen? Of een eskimo, koning, taartje, leeuw, gieter, clown, raket, prinses, politieman, ballerina, brandweer en ga zo maar door.

11. Gekste-stomste-fijnste

Vraag de kinderen wat ze vandaag het gekste vonden, wat ze het stomste vonden en wat ze het fijnste vonden. En zelf ook vertellen natuurlijk. Leuk om zo elke vakantiedag mee af te sluiten.

12. Verstoppertje op de achterbank

Degene die aan de beurt bedenkt een plek in huis, waar hij zogenaamd verstopt is. De anderen moeten hem door het stellen van vragen zien te vinden. Ben je binnen? Beneden of boven? In de badkamer? In de slaapkamer? Onder je bed? In de kast? Achter de gordijnen? Gevonden! Kies ook eens een andere bekende locatie. Bijvoorbeeld bij opa en oma thuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Op vakantie: 12 spelletjes voor onderweg
Sluiten