Vertellen over bestaan halfbroertje

antwoord

Wat fijn om te horen dat zowel jij als je partner het kindje een plek in jullie leven willen geven en daarmee echt het belang van een kind voorop stellen. 

Het betekent inderdaad dat je dochters hoe dan ook op de hoogte gebracht moeten worden. Liegen tegen je kinderen en hopen dat iets nooit uitkomt, is niet de goede weg. Alleen al omdat het waarschijnlijk heel erg aan jullie beiden zal vreten en de kans dat het uitkomt altijd aanwezig is. De negatieve gevolgen zijn dan vele malen groter. 

Natuurlijk is het ook niet makkelijk je kinderen met dit verhaal en een halfbroertje of -zusje ‘op te zadelen’. Het zal een behoorlijke impact hebben, dus het is erg belangrijk goed na te denken over de timing en aanpak. Ik ben van mening dat je een paar dingen moet beseffen om het voor de kinderen zo goed mogelijk te doen:

  1. Eerlijkheid
  2. Behapbaar houden
  3. Concreet maken

Eerlijkheid
Je kunt naar mijn mening het beste zo snel mogelijk eerlijk tegen de kinderen zijn. Zo groeien ze van jongs af aan op met het idee dat er een halfbroertje of -zusje is en weten ze straks niet beter. Wachten tot ze ouder zijn, maakt het niet makkelijker en bovendien is de kans groter dat ze het via via te horen krijgen. Ook kunnen de kinderen het jullie (later) kwalijk nemen als jullie ze niet direct op de hoogte hebben gebracht. Dat jullie eerst zelf even wilden bespreken hoe alles geregeld zou worden, is natuurlijk logisch en goed uit te leggen.

Behapbaar
Eerlijkheid is belangrijk, maar zadel de kinderen niet op met meer dan nodig. Wees eerlijk over hoe het gegaan is en vertel duidelijk hoe het nu zit met het contact tussen papa en die vrouw. Wanneer je als moeder kunt laten zien dat je er verdrietig over bent geweest maar er nu echt achter staat dat dit kind een deel van jullie leven wordt, voelen je dochters zich daar sneller oké bij dan wanneer ze daaraan twijfelen. Bedenk samen wat jullie wel en niet vertellen en vertel het natuurlijk samen aan de kinderen.

Concreet
Naast eerlijkheid en een beknopte, behapbare versie van het verhaal hebben kinderen vooral behoefte aan duidelijkheid. Voordat je het vertelt, is het dus fijn als jullie met de moeder van het kind heel duidelijk hebben afgesproken hoe het er in de praktijk voor de vader en de andere kinderen gaat uitzien. Is er wel of geen contact? Hoe vaak en op welke manier? Hoe is het contact met de vader? Door dit helder te hebben kun je met een concreet verhaal bij de kinderen komen en hebben ze direct duidelijkheid. Probeer zoveel mogelijk regelmaat in de contacten te hebben als die er zijn en bouw contact rustig op. 

In het algemeen
Onthoud dat kinderen veel kunnen hebben, zeker als jullie als ouders voor ze klaar staan, jullie duidelijk laten weten dat ze altijd met hun gevoelens en vragen bij jullie mogen komen en als je vinger aan de pols houdt hoe het met ze gaat. Licht ook de juffen even in als jullie het verteld hebben, zodat ook die in de gaten kunnen houden hoe het gaat en er even interesse in kunnen tonen. 

Reageer op artikel:
Vertellen over bestaan halfbroertje
Sluiten