Redactie
Redactie Oppas 21 jun 2018

Vertrouw jij de hulp en de oppas?

Nederlandse gezinnen hebben moeite met het uitbesteden van huishoudelijke taken en kinderzorg, bleek onlangs uit onderzoek. Oppas, huishoudelijke hulp, gezinsmanagers: we laten ze maar moeilijk toe in ons eigen domein. Hoe makkelijk laat jij het huishouden en de zorg over aan derden?

Eleonore (42), twee kinderen van 11 en 12
‘Inderdaad, ik heb te weinig vertrouwen in een oppas of hulp om taken over te laten nemen. Daardoor heb ik na de geboorte van mijn kinderen alleen maar gewerkt op tijden dat mijn man thuis kon zijn, of onder schooltijd. Dat je een carrière zo wel kunt vergeten, neem ik dan maar voor lief.’

Elsje (37), twee kinderen van 1 en 3
‘Het huishoudelijke werk besteed ik graag uit aan een werkster. Twee keer per week komt ze schoonmaken en strijken. Ook voor de kinderen komt zestien uur per week een oppas. Het is een tweede moeder voor ze. Soms heb ik moeite met haar andere ideeën over opvoeden, maar meestal komen we er wel uit.’

Marjolein (35), twee kinderen van 3 en 5
‘Uitbesteden is een noodzakelijk kwaad, want mijn man en ik werken allebei. Voor het huishouden hebben we één ochtend in de week een goede hulp en ook voor de kinderen hebben we via via twee oppassen gevonden. Bij ons komt er niemand binnen via een advertentie in de supermarkt.’ 

Josien (28), twee kinderen van 2 en 4.
‘Ik heb de oppas van mijn kinderen vooral op intuïtie gekozen. Het is een vrouw van mijn leeftijd die een paar straten verderop woont. We zaten op één lijn over de omgang met de kinderen. Natuurlijk weet je weinig van iemand, maar deze vrouw zit in een netwerk van mensen die ik ken en mijn zoon reageert enthousiast op haar. Wel hebben we afspraken op papier gezet en houden we eerst een proefperiode. Dat werkt goed. Ik vertrouw haar.’

Rosaline (30), een kind van 4
‘Als mijn man en ik werken, komen mijn ouders en schoonouders oppassen op onze zoon. Gelukkig hebben we het zo kunnen regelen, want als ik hem aan ‘vreemden’ zou moeten overlaten, was ik niet fulltime blijven werken. Ook het huishouden zou ik niet door derden willen laten doen. Mijn man en ik doen alles zelf. Als je de taken goed verdeelt, houd je nog genoeg tijd over voor elkaar en voor jezelf.’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Vertrouw jij de hulp en de oppas?
Sluiten