Redactie
Redactie Eropuit 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Vervelen in de vakantie? Heel goed!

Probeer jij altijd zóveel mogelijk activiteiten voor je kinderen in te plannen in de zomervakantie zodat ze zich niet gaan vervelen? Niet doen, zeggen deskundigen. Vervelen is juist goed voor kinderen en het wegnemen van verveling kan negatieve gevolgen hebben.

Het lijkt (en is) zo lekker makkelijk om te zeggen; 'Zet de tv maar even aan of speel een spelletje op je telefoon,' als de je kind zich verveelt. Maar daardoor weten kinderen zich bijna altijd te vermaken en worden hun hersenen niet voldoende gestimuleerd en dus lui, stellen experts.

Vervelen = goed

Professor Teresa Belton is zo'n deskundige die zegt dat vervelen juist goed is voor kinderen; het leidt tot creativiteit en het ontwikkelen van de interne aanmoediging. En ze is dus niet de enige expert die er zo over denkt. “Het is een kans om over het leven na te denken in plaats van hersenloos door te gaan”, schrijft psychoanalyticus Adam Philips al in 1993 hierover. “Het is een activiteit die de meeste volwassenen vergeten zijn, maar wat kinderen kan stimuleren.”

Vrije tijd volproppen

Ook kinderpsycholoog Lyn Fry is het met de woorden van Philips eens. “Als volwassenen moet je ook jezelf bezighouden en je vrije tijd invullen op een manier die je gelukkig maakt”, legt zij uit. “Ouders die de vrije tijd van hun kinderen helemaal volproppen, verhinderen dat hun kroost leert iets voor zichzelf te doen.”

Dealen met verveling

Dat wil niet zeggen dat je je kind zich continue moet laten vervelen. De kinderpsycholoog adviseert ouders om – voordat de zomervakantie begint – een 'to-do-lijstje' te maken met hun kinderen. Daarvoor kun je samen met je kinderen bedenken welke activiteiten ze graag zouden willen doen. Bij verveling: wijs naar de lijst, zodat je kind zichzelf motiveert om iets te gaan doen en leert dat vervelen geen verloren tijd is. Jij vult de tijd dus niet in voor je kind. En verveelt je kind zich alsnog? Prima! “Verveling is een belangrijke leerschool voor een zelfstandig leven.”

Tips

Dit zegt kinderpsycholoog Tischa Neve over vervelen tijdens de vakantie.

Bron: hln.be

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Vervelen in de vakantie? Heel goed!
Sluiten