Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Vervelen tijdens de vakantie

antwoord

Met jonge kinderen kun je niet verwachten op vakantie veel tijd voor jezelf te hebben. Nu jullie (eindelijk weer eens) fulltime in hun omgeving zijn, willen ze graag aandacht opladen en zoveel mogelijk tijd met je doorbrengen. Maar je kunt zeker momenten voor jezelf creëren door – vanaf dat ze een jaar of 4 zijn – duidelijke afspraken met ze te maken over de invulling van de dagen en slim te kiezen waar je heengaat.

Enkele tips:

  • Ze hebben op vakantie niet veel nodig: ruimte om buiten te spelen, zand, schepjes, water en liefst wat kinderen van dezelfde leeftijd. Kies een plek waar voldoende te doen is, liefst op overzichtelijke afstand van de tent of je huisje.
  • Zorg voor speelgoed waarmee ze zichzelf kunnen vermaken. Andere dingen dan thuis doen het vaak goed: insectenpotje, vergrootglas, schepnetje, zandbakspulletjes, vakantieboeken.
  • Wissel leuke activiteiten met z’n allen af met zelf spelen en zwembadmomenten. Het kan helpen om de dag heel duidelijk samen in te plannen, dat geeft duidelijkheid en overzicht voor kinderen. Niet al te spontaan, maar als het helpt om rust te creëren voor jezelf is het toch zeker de moeite waard!
  • Creëer tijd voor jezelf door elkaar af te wisselen. Om de beurt heb je dan het rijk alleen. En stel papa- en mama-tijd in en leg dat duidelijk uit.

Hoe doe je dat?
‘Dan vermaken jullie jezelf en doen wij ook iets voor ons zelf. Na die tijd zijn we weer beschikbaar voor jullie.’ Geef ze eerst even aandacht en help ze op weg met spelen. Met een (kook)wekker of wekker op je telefoon kun je voor jonge kinderen de periode goed markeren. Begin met 10 minuutjes en bouw op naar langer. Reageer ook even echt niet, daarna ben je er juist weer helemaal voor ze.

Maak je niet druk om hangende of verveelde kinderen. Natuurlijk kun je afspraken maken of corrigeren hoe de verveling zich uit (‘zeuren doen we niet’) maar gewoon lanterfanten en een beetje rondhangen is juist heel goed voor kinderen na een druk en hectisch (school)jaar.
Stel je verwachtingen niet te hoog. Het helpt als je beseft en accepteert dat echte tijd voor jezelf schaars is als je kinderen jong zijn. Net als thuis. Dáár begint overigens het leren alleen te spelen. Kunnen ze het thuis, dan lukt het op vakantie ook. En geniet van de momenten die er wel zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Vervelen tijdens de vakantie
Sluiten