Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Vervelen tijdens vakantie

antwoord

Voor veel kinderen zijn de laatste weken school voor de zomervakantie zwaar. Ze zijn dan echt een beetje aan het eind van hun Latijn en toe aan vakantie. De overgang van het vaste ritme van school en daginvulling met sport, vriendinnen en huiswerk naar de vrijheid van vakantie en niks hoeven is niet voor elk kind even makkelijk. Dat kan als gevolg hebben dat kinderen de eerste weken lastiger gedrag vertonen of, zoals bij jouw dochter lijkt, dat ze hun draai even niet kunnen vinden. 

Soms speelt er meer mee en het helpt om te bedenken of dat in haar geval zo is: 

  • Zijn de vriendinnen er? (in haar geval dus niet)
  • Zijn er grote veranderingen komend schooljaar?
  • Zijn er dingen in de vakantie waar je kind tegen opziet?
    Samen met haar kun je proberen te achterhalen of het te maken heeft met het bijkomen van het drukke en lange schooljaar of dat er meer aan de hand is (ergens tegen opzien of van balen). 

Naast hierover praten en nadenken zou je nog wat andere dingen kunnen proberen:

  • Dat ze later naar bed gaat en lang wil uitslapen kan en mag in de vakantie. Het is goed om er afspraken over te maken, zodat een kind wat niet zo lekker in haar vel zit niet het dag- en nachtritme omgooit en in bed blijft om zich maar niet te vervelen. Aan de andere kant moeten ze het hele schooljaar vroeg op en slapen pubers nu eenmaal later in en langer uit, dus ik zou haar ook regelmatig lekker laten gaan. Spreek bijvoorbeeld een paar dagen per week af dat het wel mag!
  • Maak met haar een weekplanning, waardoor ze kan uitkijken naar leuke dingen met jou, met anderen, taken in huis, momenten waarop ze lekker een film mag kijken of computeren, meehelpen met koken, enzovoort. 
  • Bedenk samen waar ze wel zin in zou hebben en wat jullie qua vakantie-invulling kunnen bedenken. Een leuk kamp, logeerpartijtjes bij opa’s en oma’s of vriendinnen, samen leuke uitstapjes maken. Door het in te vullen en te plannen kan ze naar dingen uitkijken en weet je ook zeker dat ze niet helemaal niks doet.
  • Vraag haar wat haar zou helpen en wat zij een fijne invulling van haar vakantie vindt. 

Geef het ook de tijd, het kan best even duren voor ze helemaal bijgeslapen is en zo zonder vriendinnen is het ook behoorlijk saai natuurlijk. Toon daar ook maar wat begrip voor!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Vervelen tijdens vakantie
Sluiten