Redactie
Redactie Gedrag op School 19 jun 2018

Verveling op school

antwoord

Het probleem dat je omschrijft komt nogal eens voor: verveling op school. Het is voor scholen vaak moeilijk concurreren omdat kinderen tegenwoordig buiten school zoveel uitdagingen hebben: computers, televisie, clubjes…, er is altijd iets leuks voorhanden. 
Op school wordt nieuwe stof aangeboden, maar wordt ook veel tijd besteed aan het automatiseren. Dit houdt in dat de stof die aangeboden en begrepen is, vervolgens in een hoger tempo gemaakt moet worden. Denk bijvoorbeeld aan het opvoeren van het leestempo. Dit automatiseren is wat kinderen vaak als saai ervaren, want er moet geoefend en geoefend worden. In groep 6 moeten bijvoorbeeld de tafelsommen tot en met 10, door elkaar, in een snel tempo gemaakt worden. Dit is noodzakelijk vanwege de staartdelingen en de breuken die erop volgen. Kinderen zien het nut er niet van in en vinden het saai.
Verveling op school kan echter ook een groot probleem worden. Begaafde kinderen die niet uitgedaagd worden, kunnen zich diep ellendig gaan voelen, gedragsproblemen krijgen of gaan onderpresteren. Het is de taak van de school om ook deze kinderen te bieden wat ze nodig hebben!

Het is altijd goed om op te komen voor je eigen kind en dus aan de bel te trekken bij de school. Wat kun je doen?

  • Ga nog eens praten met de leerkracht. Vertel dat je graag wil meewerken aan een oplossing. Veel scholen hebben extra materialen voor begaafde leerlingen. Is er iets in de klas aanwezig?
  • Misschien mag je dochter boeken van de bibliotheek meenemen en in de tijd die over is een werkstuk of spreekbeurt maken over een onderwerp dat haar interesseert.
  • Een stopwatch bij de rekenles kan ook uitdaging bieden. Je dochter kan dan meten hoe lang ze doet over haar sommen en de competitie met zichzelf aangaan. Vraag aan de leerkracht of ze wil meewerken door ook feedback op haar tijdregistratie te geven.
  • Belangrijk is om de vinger aan de pols te houden en een concreet plan met de leerkracht te maken. Maak ook direct een vervolgafspraak om te evalueren. 
  • Mocht dit niet voldoende zijn en heb je sterk het vermoeden dat je kind hoogbegaafd is, laat je dan goed informeren. 

Thuis is het natuurlijk goed om te blijven praten met je kind, maar vraag niet elke dag of het ‘leuk’ was. En vraag ook eens naar de gym- of tekenles, of naar het buiten spelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Verveling op school
Sluiten