redactie
redactie Humor en cynisme 19 juni 2018

Namen van kinderen verwarren is hartstikke normaal

Ouders blijken regelmatig de namen van hun kinderen door elkaar te halen. “Sarah, eh ik bedoel Sophie, wil jij de tafel even dekken?” Komt jou dit bekend voor en maak jij er ook weleens een potje van? Dit is waarom!

Amerikaanse onderzoekers deden onderzoek naar het verwarren van namen. De meerderheid van de 1.700 proefpersonen gaf aan weleens namen door elkaar te halen van vrienden, familieleden of kennissen.

Kindernamen

Vooral namen die veel op elkaar lijken worden met elkaar verward. Een goed voorbeeld zijn de kleine prinsesjes van Nederland. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima zullen zich regelmatig vergissen in de namen van Amalia, Alexia en Ariane. Daarnaast blijkt dat namen met dezelfde klinkers ook voor verwarring zorgen. Heten je zonen Tom en Bob is de kans groot dat je als ouder regelmatig de namen door elkaar haalt. Uiterlijke kenmerken blijken geen rol te spelen. Zo worden jongens- en meisjesnamen ook vaak door elkaar gehaald.

Naam van de hond

Vooral namen binnen dezelfde relatiecategorie worden vaak verwisseld. Vrienden worden met vrienden verward en gezinsleden met gezinsleden. Het komt nauwelijks voor dat ouders hun kind bij de naam van bijvoorbeeld een beste vriend verwarren. Wat wel opvallend is, is dat de naam van de hond wel regelmatig verward werd met de namen van de kinderen. Volgens de onderzoekers is dat een teken dat honden vaak worden gezien als onderdeel van het gezin.

Geen ouderdom

Dat je als ouder af en toe de namen van je kinderen door elkaar haalt blijkt gelukkig geen teken van ouderdom te zijn. Ook jongeren gaven toe dat ze weleens de namen van hun vrienden of studiegenootjes door elkaar halen. Volgens onderzoeker David Rubin ontstaat het fenomeen door een kortsluiting in de hersenen. “Het is een cognitief foutje dat we maken, en daarmee verraden we wie we tot dezelfde relatiecategorie rekenen,” zegt hij.

Bron: NU.nl

Reageer op artikel:
Namen van kinderen verwarren is hartstikke normaal
Sluiten