Redactie
Redactie Grenzen stellen 19 jun 2018

Verwend

antwoord

Ik ben blij in je mail te lezen dat je inziet dat jij als ouder ervoor gezorgd hebt dat je dochter nu verwend en bazig gedrag laat zien. Dat is een belangrijke eerste stap om er iets aan te doen! Heel goed en ook dapper van je om dat in te zien. Kinderen raken namelijk niet zo maar verwend en inderdaad hoe ouder ze worden hoe heftiger het gedrag kan zijn dat daaruit voortkomt. Als dit patroon al jaren is opgebouwd, dan is het helaas ook niet zomaar om te buigen. Maar het is nooit te laat om actie te ondernemen. En het is zeker heel belangrijk om dit nu wel te doen voor de puberteit begint en je de grip misschien nog meer verliest. 

De clou? Vooral de aanpak heel goed en consequent volhouden en blijven doorzetten, hoe moeilijk ook in je eentje. Dan kun je er wat aan doen!

  • Het is zoals het is en dat weet je dochter waarschijnlijk zelf ook heel goed. Ik zou dus beginnen met een gesprek dat die insteek heeft. Bespreek met haar dat je inziet dat je haar te veel verwend hebt en dat haar gedrag (waar jullie nu vaak strijd over hebben) daar deels aan te wijten is. Geef daarnaast aan dat je wil dat het gaat veranderen: voor thuis, voor jou maar ook voor haar. Want ze wordt er voor de buitenwereld geen leuker mens op als ze altijd haar zin doordrijft of wil bepalen. 
  • Bespreek dat je vanaf nu dus heel consequent en duidelijk gaat zijn, hoe moeilijk voor haar (en voor jou) ook. Nee is nee en wat je zegt ga je vanaf nu ook doen! Dat zijn de twee belangrijkste afspraken. Let dus wel op wat je zegt of waar je mee ‘dreigt’ en onthoud: beter één keer waarmaken dan steeds zeggen en vervolgens niet doen. Door het één of twee keer ook echt zo te doen als ze niet ophoudt, weet ze dat je het meent en kan ze je vertrouwen en ben je betrouwbaar en duidelijk. Dat willen kinderen, al zullen ze dat natuurlijk niet laten merken. 
  • Verder zou ik met haar een aantal basisafspraken maken waarvan jij wil dat het verandert. Zij mag ook meedenken, misschien heeft zij ook dingen. Zo maak je het jullie gezamenlijke ‘project’.
  • Heel belangrijk is dat je naast dit alles vooral ook aandacht besteedt aan momenten waarop het goed gaat, voldoende de leuke dingen van haar blijft zien en benoemen en samen voldoende ‘oplaadt’ en leuke momenten creëert. 

Ik hoop dat het je lukt! Onthoud dat je een lange adem moet hebben, dus zorg voor oplaadmomenten voor jezelf en mensen om mee te overleggen of tegen aan te kunnen praten. Omdat je het helemaal alleen moet doen, kan het zijn dat je een extra ondersteuning van een opvoeddeskundige nodig hebt om het vol te houden en echt op maat tips te ontvangen om het te laten slagen. Mijn advies: wacht hier niet te lang mee als het je niet lukt, dat zou zo zonde zijn!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Verwend
Sluiten