Redactie
Redactie School 19 jun 2018

Vier bijzondere nieuwe scholen

Amsterdam krijgt er vier nieuwe, onconventionele scholen bij. Een VMBO speciaal voor jongens bijvoorbeeld en ook de andere initiatieven zijn bijzonder.

Tot 15 augustus 2015 had iedere Amsterdammer de mogelijkheid om een plan in te dienen voor een nieuw onderwijsinitiatief. Wethouder Kukenheim (D66) startte deze zoektocht omdat er te weinig plekken zijn op de huidige populaire basis- en middelbare scholen.

Van de 124 inzendingen zijn uiteindelijk vier scholen van overgebleven. Zij hoorden woensdagmiddag dat ze hun onderwijsplan voor het onderwijs mogen uitvoeren. De winnaars zijn Klein Amsterdam, Laterna Magica, Kiem VMBO en de Alan Turing School.

De winnaars

Klein Amsterdam
Klein Amsterdam is een onconventionele school. De school focust op de zogenaamde tussenruimte, waarin school, thuis en de stad samenkomen. De betrokkenheid van de omgeving en ouders is groot bij het onderwijs dat veelal in de praktijk gebeurd.

Laterna Magica
Deze school staat al op Ijburg en is er voor leerlingen van 0 tot en met 18 jaar, waarbij nieuwsgierigheid als bron wordt gezien voor leren. Zoals ze het zelf omschrijven: 'Laterna Magica is een bruisende leergemeenschap. Een plek met mooie, rijke materialen die kinderen inspireert tot onderzoeken.' De school is 52 weken per jaar open van 7:30 tot 18:30.

De Alan Turing School
Deze school wil leerlingen opleiden voor het wereldburgerschap in een geglobaliseerde, digitale wereld. Er wordt les gegeven aan kinderen van 4 tot en met 18 jaar, op hun eigen tempo. De school is 50 weken per jaar open van 8 tot 22 uur. 

VMBO voor jongens
Deze nieuwe VMBO-school is helemaal afgestemd op het ontwikkelingstempo, de interesses, de talenten en de beweeglijkheid van (vooral) jongens. Ook worden leerlingen meer betrokken bij de buurt en de buurt meer bij de school. 

Meer informatie over deze scholen? Ga naar www.onzenieuweschool.nl

Bron: Parool.nl

Wat vind jij van deze initiatieven? Zou jij zo’n school ook wel bij jou in de buurt willen hebben? Laat je reactie hieronder achter.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Vier bijzondere nieuwe scholen
Sluiten