Vier manieren om te controleren of een spel bij je kind past

Iedere ouder maakt zich wel eens zorgen over de media waaraan hun onschuldige kind blootgesteld wordt. De videogamesindustrie is een professionele en volwassen bedrijfstak en de gamers van het eerste uur zijn nu volwassen. De gamesindustrie bedient de oudere doelgroep met games die een volwassen inhoud hebben, zoals expliciet geweld en erotiek. Daar moet je met jonge kinderen erg mee oppassen. Maar dit betekent niet dat jouw jonge kind geen videogames kan spelen. Een paar simpele tips kunnen je helpen gênante momenten met je gamende kind te voorkomen. Ook kan je als ouder voorkomen dat je onverwachte vragen krijgt over excessief geweld, grove taal of seksueel getinte situaties in een game. Tijd voor een aantal tips!

Tip #1: Speel het spel voordat je jouw mening geeft!

Wat de één als passend spel voor de leeftijdsgroep van je kind beschouwd, kan voor de ander totaal anders zijn. Elke ouder heeft een eigen mening over wat geschikt is voor hun eigen kind. Het is verstandig om zelf eens een game mee te spelen. Zo zal een kind zich meer verbonden met je voelen. Als je ‘nee’ zegt tegen een game, kan je het kind een duidelijke uitleg geven waarom het spel niet gespeeld mag worden, in plaats van het cliché antwoord als ‘omdat ik het zeg!’ te geven. Kinderen respecteren je beslissing wanneer je deze goed aan ze uitlegt.

Tip #2: Controleer de leeftijdsaanduiding van het spel

De meeste game ontwikkelaars zijn verantwoordelijk genoeg om een volwassen inhoud goed te beoordelen. Als je kind vraagt om de nieuwste versie van “Zombies Eat Human Brains 412” te downloaden, en er staat dat het spel alleen geschikt is voor volwassenen, dan is dat waarschijnlijk ook zo.

Tip #3: Lees de beoordeling

Gamers hebben over elk spel hun mening klaar. Is het een bloederig en gewelddadig spel, met grove taal en veel bloot, dan is de kans groot dat ze er online uitgebreid over praten. Kijk daarom op een beoordelingssite over games. Als je deze meningen hebt gelezen, kan je jouw kind duidelijk uitleggen waarom het een bepaald spel wel of niet mag spelen.

Tip #4: Kijk in sommige gevallen niet verder dan de titel

Soms is een game nog onbekend. Er is nog geen beoordeling of rating en je bent zelf geen gamer. Denk er dan over na om een game op zijn omslag te beoordelen. De titels van games geven meestal een goed beeld over hetgeen waar je kind aan wordt blootgesteld. Als je geweld wilt vermijden, is een op oorlog gebaseerd spel geen goede optie. Als je nachtmerries wilt vermijden, is het niet handig om een spel met ‘zombie’ in de titel te kiezen.

Het maakt weinig uit welke route je kiest om te beoordelen of de inhoud van een game geschikt is voor je kind. Onthoud dat je duidelijk moet zijn en je besluit moet ondersteunen met goede redenen. Kinderen respecteren een eerlijk antwoord beter dan een halfslachtige smoes. Bedenk ook dat games voor een Mac (Apple) en games voor de pc (Windows) hetzelfde zijn; ze werken alleen op verschillende besturingssystemen. Met een beetje extra zorg en tijd aan jouw kant, is het gemakkelijker om games te vinden die geschikt zijn voor je kinderen.

Reageer op artikel:
Vier manieren om te controleren of een spel bij je kind past
Sluiten