Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Slapen 16 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Discussies over bedtijden: 5 remedies tegen het eeuwige ‘ik wíl nog niet slapen’ 

Elke avond gedoe als je kind naar bed moet? Of het nu gaat om een jong kind of een puber, in veel gezinnen levert het naar bed gaan flinke discussie op. Het hóeft niet zo te gaan. Vijf remedies tegen: ‘ik wil nog niet slapen’. Voor een definitief einde aan discussies over bedtijden.

Bedtijd. Misschien word je er zelf al moe van als je denkt aan het moment dat je kind naar bed moet. Elke avond hetzelfde liedje: je kind doet er tergend lang over voordat alleen al de tanden gepoetst zijn. Of je puber ontsteekt meteen in woede als als je zegt dat het tijd is. Het startschot voor opnieuw discussies over bedtijden.

Ik ben nog niet moehoe!

Naar bed gaan kan bij sommige kinderen een ware uitputtingsslag opleveren. Dat is niet leuk voor jou als ouder, maar ook niet voor je kind, want het draagt niet bepaald bij aan de goede sfeer op het moment dat het bedtijd is.

De drie R’s

Wat kun je doen om het soepeler te laten verlopen? Het belangrijkste is: duidelijkheid scheppen en zorgen dat het een prettig moment is (of wordt).

Vooral voor jongere kinderen geldt: rust, reinheid, regelmaat. Misschien heb je de drie R’s al gehanteerd toen je kind nog een baby was, maar dit blijft belangrijk. Vaste bedtijden helpen je kind om de volgende dag weer met nieuwe energie op te staan. Ook jijzelf hebt er baat bij als je ‘s avonds nog even tijd voor jezelf hebt.

Pubers

Maar ook voor pubers geldt dat ze genoeg slaap nodig hebben. Tieners gaan vaak veel te laat slapen. ‘s Avonds krijg je ze het bed niet in, en ‘s ochtends willen ze er niet uitkomen.

En dat terwijl ze meer slaap nodig hebben dan volwassenen (ook al beweren ze zelf misschien van niet). Hun lichaam verandert enorm in de puberteit. Daarom is voldoende slaap belangrijk. Bovendien kan te weinig slaap invloed hebben op de schoolprestaties en vergroot het de kans op gedragsproblemen en depressies.

Daarom:

  • Leg standaard bedtijden aan. Maak je kind duidelijk welke bedtijd geldt voor doordeweeks en hoe laat het in het weekend of in de vakantie naar bed mag. Als je kind al wat ouder is en duidelijke ideeën heeft over de eigen bedtijden, praat er dan eens over. Leg je puber uit hoe belangrijk voldoende nachtrust is om goed te kunnen functioneren, ook op school. Het is belangrijk om naar je kind te luisteren en je kunt ook prima onderhandelen als het met een redelijk voorstel komt. Maar: onderhandelen is niet hetzelfde als je kind in alles zijn zin geven.
  • Leef je in in je kind. Is het na een drukke dag nét lekker bezig met iets leuks, moet het ineens naar bed. Het kost soms even om te schakelen. Als je je daarvan bewust bent, scheelt dat misschien in de discussie. Onthoud bij pubers dat ze er weinig aan kunnen doen dat ze zo laat naar bed gaan. Hun biologische klok verschuift doordat het slaaphormoon melatonine steeds later wordt afgegeven. Daardoor wordt je kind later moe. En doordat het wel 8 tot 10 uur slaap nodig heeft, is het ‘s ochtends weer niet uit bed te branden.
  • Waarschuw op tijd. Welke leeftijd je kind ook heeft, verwacht niet dat het meteen naar boven sprint als jij zegt dat het tijd is. Maar zorg wel dat je kind zich er op tijd op instelt. Geef bijvoorbeeld een kwartier van tevoren aan dat het bijna tijd is. Dat helpt al enorm tegen discussies over bedtijden.
  • Bouw de dag langzaam af. Dat betekent onder andere: geen schermen meer (liefst tot anderhalf uur voor bedtijd), want het blauwe licht zorgt ervoor dat je moeilijker in slaap valt en onrustiger slaapt. Maar ook: laat je kind niet te lang doorgaan met huiswerk. Bouw liever wat tijd in om te ontspannen: laat je kind bijvoorbeeld nog even lezen in bed of lees zelf voor, doe een spelletje, klets na over de dag of laat je kind nog even douchen of in bad gaan.
  • Zorg dat de slaapkamer een fijne plek is om naartoe te gaan. Het scheelt al een hoop als je kind het bed een gezellige plek vindt, met een zelf uitgezocht dekbed en de favoriete knuffels. Zorg ook dat de slaapkamer ‘s avonds niet te warm is (tussen de 16 en 18 graden), dat hij voldoende gelucht wordt en dat het ‘s avonds goed donker gemaakt kan worden.

Bedtijden

Wat zijn geschikte bedtijden? Er zijn richtlijnen voor, maar onthoud: het ene kind heeft gewoon wat minder slaap nodig dan het andere kind. De onderstaande tijden zijn gebaseerd op gemiddelden:

4-6 jaar: 18.30 – 19.30 uur
7-8 jaar: 19.30 – 20.00 uur
9-10 jaar: 20.00 – 20.30 uur
11-12  jaar: 20.30 – 21.00 uur
12-13 jaar: 21.00 – 21.30 uur
14-15 jaar: 21.30 – 2300 uur

Voldoende nachtrust? Dit is de ideale bedtijd voor tieners

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.