Redactie
Redactie Eindexamen 21 jun 2018

Vijfjarig vwo voor slimme scholieren

Kan je kind goed leren en wil hij versneld het vwo doen? Volgend jaar is het mogelijk om op 24 middelbare scholen in Nederland in 5 in plaats van 6 jaar een vwo-diploma te behalen.

Staatssecretaris Sander Dekker komt hiermee tegemoet aan de, zoals hij het noemt, ‘toptalenten’. ‘Vroeger gebeurde het te vaak dat leerlingen hun opleiding voltooiden zonder echt uitgedaagd te zijn geweest. Ik ben blij dat die tijd voorbij is. Versneld vwo is een prachtige vorm voor leerlingen die goed en makkelijk kunnen leren.’

Positieve ervaringen

Er waren al positieve ervaringen met het versneld behalen van een vwo-diploma. Dit was namelijk al mogelijk op twee scholen in Gelderland; het Ludger College in Doetinchem kreeg vorig jaar toestemming voor een versneld vwo en Het Pallas Athene College in Ede bood dit al langer aan door de regels te omzeilen. Maar liefst achttien leerlingen haalden daar na 5 jaar hun vwo-diploma.

Alle middelbare scholen

De 24 middelbare scholen waar in 5 jaar een vwo-diploma kan worden behaald, staan verspreid door het land. Alle scholen kunnen hiervoor in aanmerking komen, mits ze door de inspectie niet als zwakke school beoordeeld zijn. Welke leerlingen worden aangenomen bepalen de scholen zelf. Scholieren die het niet redden op het versnelde vwo, moeten makkelijk kunnen overstappen naar het gewone vwo. Over 5 jaar wordt bekeken of het 5-jarige vwo wordt vastgelegd in de wet.

Bron: AD.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Vijfjarig vwo voor slimme scholieren
Sluiten