redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Vloeken erg? Nee, een teken van eerlijkheid

Iedereen vloekt weleens, ook in het bijzijn van onze kinderen. Terwijl je niet wilt dat je kinderen dit van je overnemen. Máár we hebben goed nieuws: vloekende mensen blijken eerlijke mensen te zijn – volgens de wetenschap althans.

De wetenschap vertelde ons eerder al dat vloeken een teken van intelligentie is. Maar in het nieuwe onderzoek “Frankly, we do give a damn: The relationship between profanity and honesty” is naar voren gekomen dat vloekende mensen over het algemeen ook eerlijker zijn.

Het onderzoek

In het onderzoek, uitgevoerd door de universiteiten van Honk Kong, Stanford, Cambridge en Maastricht, is er gekeken naar de gewoontes van 276 deelnemers en is er beoordeeld hoe eerlijk deze deelnemers in verschillende situaties waren. En wat bleek? Vloekende mensen – die niet te gortig met scheldwoorden zijn – zijn eerlijker. 

Online vloeken

Maar dat is niet het enige waar de onderzoekers naar gekeken hebben. Ze hebben deze bevindingen ook op Facebook en andere social media onderzocht. Zo hebben ze de Facebook-posts van meer dan 73.000 Facebook-gebruikers bekeken en kwamen eigenlijk tot dezelfde conclusie: eerlijkheid staat in verband met vloeken.

Emoties uitdrukken

Volgens de onderzoekers zien de meeste mensen het vloeken als een manier om zichzelf en hun emoties uit te drukken, in plaats van vloeken om andere mensen te beschadigen. Met andere woorden: mensen vloeken omdat ze zich even willen uiten, en niet per se om iemand pissig te maken.

Lekker vloeken

Conclusie? Vloeken is niet alleen een teken van intelligentie, maar ook van eerlijkheid. Daar komt ook nog eens bij dat Michael Adams in zijn boek heeft aangetoond dat vloeken in het bijzijn van kinderen geen schade aanbrengt – mits je niet op je kinderen scheldt. Oftewel: hoeveel redenen hebben we nog nodig om af en toe even lekker te vloeken? Want zeg nou zelf: het is soms heerlijk en het lucht gewoon op. 

Benieuwd waarom vloeken in het bijzijn van kinderen niet slecht is? Lees dan ook het artikel: Shit! Vloeken is niet slecht voor kinderen

Bron: scarymommy

Reageer op artikel:
Vloeken erg? Nee, een teken van eerlijkheid
Sluiten