redactie
redactie Gedrag 21 juni 2018

Vloekende, boze meisjes (10 jaar)

antwoord

Op deze leeftijd gebruiken kinderen vaak woorden waar jij als ouder een hekel aan hebt. En helaas geldt ook nog eens: hoe meer de meiden merken dat jij het vreselijk vindt, hoe sneller ze het zullen inzetten bij boosheid of wanneer iets ze niet zint. Gewoonweg omdat er gegarandeerd reactie op komt. 

Allereerst is het goed om je te realiseren dat de inhoud en de impact van de woorden op jou (of een ander) meestal nog niet echt bij de kinderen doordringt. Ofwel: het kan op jou heel naar en kwetsend overkomen, terwijl zij het meer als statement bedoelen en jou er helemaal niet bewust zo mee willen kwetsen. Betrek het dus niet op jezelf! Inderdaad is het prima dat ze zich uiten, alleen niet op deze manier! Daar moet dus iets mee gebeuren. 

Op je kamer gezet worden of strafregels schrijven heeft meestal heel weinig zin. Slaan heeft al helemaal geen zin. Het zal er allemaal niet voor zorgen dat het ophoudt. 
Een paar suggesties, waarbij je moet zelf moet kijken wat voor jou goed voelt en vooral wat blijkt te werken bij de meiden:

  • Leg allereerst eens rustig uit – niet op het moment zelf!- waarom je het zo vervelend vindt en wat bepaalde woorden bijvoorbeeld betekenen. Waarom het dus heel naar is om die woorden te gebruiken. Veel kinderen realiseren zich niet wat tering of kanker betekent en wat die termen met mensen kunnen doen.
  • Het gebruik van deze woorden is vaak een eerste reactie als ze boos zijn. Kijk maar eens welke stopwoordjes jij in zo’n geval gebruikt. Je kunt dat benoemen en begrip tonen voor het gevoel en daarbij aangeven dat je snapt dat je kind zijn boosheid wil uiten, maar dat je alleen niet wil dat hij dit soort woorden gebruikt. Afhankelijk van of ze het erom doen – omdat jouw reactie zo lekker groot is – of dat die woorden er inderdaad onbewust uitfloepen, kun je afspreken hoe je gaat reageren en wat jullie eraan doen.
  • Doen ze het om jouw reactie uit te lokken? Dan kan het helpen om het een tijdje te negeren. Je zegt vooraf dat je het vreselijk vindt en afkeurt, maar dat je er voorlopig even niet meer op gaat reageren. Vermeld dat je écht niet terugpraat tot ze je op een normale (boze) manier aan kunnen spreken. Als je het echt kan volhouden gaat de lol er vaak snel af. Hoe gek het misschien ook voelt om op zoiets niet te reageren, het werkt het beste, mits je ze al duidelijk hebt gemaakt dat je het afkeurt Beloon ze als ze zonder gevloek reageren op zaken die hun frustreren.
  • Gebruiken ze deze woorden meer onbewust? Probeer dan samen woorden af te spreken die wel mogen en ze daaraan te herinneren als ze het vergeten. Zo wordt het meer iets grappigs en haalt het de lading eraf. 
  • Ook kan het helpen om dit soort woorden even bewust te mogen zeggen. ‘O, jullie moeten weer even vloeken, oké. Wie de meeste vloekwoorden (of vieze woorden) kan verzinnen.’ Zo maak je het even legaal en dan is de lol er ook veel sneller af.
Reageer op artikel:
Vloekende, boze meisjes (10 jaar)
Sluiten