Redactie
Redactie School 21 jun 2018

VMBO wil mijn zoon niet aannemen

antwoord

Dit is inderdaad een erg verdrietig verhaal. Je kind kreeg een enorme teleurstelling te verwerken nadat hij zich zo heeft ingespannen op school. Ik begrijp goed dat je je bij deze afwijzing niet zomaar wil neerleggen en er zijn zeker nog zaken die je zou kunnen proberen:

  • Vraag eerst een gesprek aan met de meester. Vraag of hij je wil ondersteunen in een poging om de toekomstige school op andere gedachten te brengen. Maak een plan en schrijf alle argumenten die jullie hebben op papier. 
  • Neem contact op met het VMBO en zorg dat je de directeur kunt spreken. Vraag of je een afspraak met hem kunt maken om nog eens over je zoon te komen praten. Vertel in dat telefoongesprek dat de slechte NIO-uitslag een oorzaak had en dat je je daarom niet zomaar wil neerleggen bij de afwijzing. Vertel niet alles in dit gesprek, maar vraag of je in een persoonlijk gesprek uitleg mag komen geven.
  • Vraag de meester of hij met je mee wil gaan ter ondersteuning. Wanneer hij overtuigd is van zijn VMBO-advies, mag je verwachten dat hij een afwijzing ook niet zomaar accepteert en zich wil inspannen om zijn leerling op de juiste plek te krijgen.
  • Neem zoveel mogelijk gegevens mee van de afgelopen periode, waaruit blijkt dat je zoon het VMBO aan zou moeten kunnen. Ook hiermee zou de meester je kunnen helpen.
  • Bereid het gesprek goed voor! 
  • Neem je zoon mee naar het gesprek met de directeur en laat hem iets voorbereiden. Hij zou kunnen vertellen wat hij met zijn zakgeld heeft gedaan, hoe hij de bijles heeft ervaren en hoe goed hij vooruit is gegaan. 
  • Hou het gesprek rustig en probeer niet te emotioneel te reageren. Verwijten maken levert meestal niet het resultaat op dat je wenst. Beter is het om aan te dringen op een heroverweging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
VMBO wil mijn zoon niet aannemen
Sluiten