Gina Koninkx
Gina Koninkx School 29 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Voor- en vroegschoolse educatie voor kinderen met (het risico op) een taalachterstand

Voor- en vroegschoolse educatie in het kort ook wel ‘vve’ genoemd, is er voor kinderen tussen de 2,5 en 6 jaar oud die risico lopen op een onderwijsachterstand. Een vve-traject zorgt ervoor dat deze groep kinderen beter van start kunnen gaan op de basisschool en dat is erg belangrijk, want wie begint met een achterstand ondervindt daar veel hinder aan.

Heeft jouw kind een onderwijsachterstand? Dan kun je wellicht gebruik maken van het vve-traject. In dit artikel lees je er meer over.

Voor- en vroegschoolse educatie

De voor- en vroegschoolse educatie is ontwikkeld voor kinderen met (het risico op) een onderwijsachterstand om hun onderwijskansen te vergroten. Ontzettend belangrijk, want kinderen die met een achterstand aan de basisschool beginnen hebben minder kansen dan kinderen zonder achterstand. Uit cijfers blijkt dat zij eerder uitvallen op school en een grotere kans hebben op een lagere opleiding.

Om dit te voorkomen kan een kind een vve-indicatie krijgen. Deze indicatie wordt doorgaans gegeven door het consultatiebureau, zij vallen onder de gemeente. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, start het in een peutergroep (voorschoolse educatie) of basisschool groep (vroegschoolse educatie) met het vve-programma.

Wat leer je allemaal tijdens dit traject?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen voorschoolse educatie en vroegschoolse educatie. Voorschoolse educatie is bedoeld voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar oud. Het vve-programma wordt gevolgd op de peuterspeelzaal/kinderopvang.

Vroegschoolse educatie is bedoeld voor kinderen uit groep 1 en groep 2. Zij zullen het vve-programma volgen op de basisschool of op een locatie die door de basisschool is geregeld.

De nadruk van het programma ligt op het beter begrijpen en spreken van de Nederlandse taal. Dit is belangrijk omdat het belangrijk is dat dat op niveau is als je kind begint op de basisschool. Er wordt gewerkt aan de woordenschat van je kind maar ook aan basis vaardigheden als kleuren en vormen herkennen. Daarnaast spelen sociale vaardigheden een rol in het traject. Je kind leert samen te spelen, samen te werken en lief te zijn voor andere kindjes. Onmisbare vaardigheden die je nodig hebt op de basisschool.

Als je denkt dat jouw kind baat heeft bij dit traject kun je het beste contact opnemen met het consultatiebureau.

Wat is een Integraal Kindcentrum? Alles wat je wil weten over deze scholen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.