Redactie
Redactie Puber 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Voorkomen drank

antwoord

Als ouder wil je het liefst dat je kind zich verre houdt van alles wat tot verslaving kan leiden. Lang is er gedacht dat het verstandig was om je kind onder toeziend oog te leren drinken. Inmiddels is juist bewezen dat het verbieden van alcohol onder de 18 jaar toch echt nut heeft. Kinderen van ouders die strenge regels stellen en aan deze regels vasthouden, beginnen later met drinken, gebruiken minder alcohol en de kans op overmatig alcohol gebruik op latere leeftijd is bij hen kleiner. 

Een aantal tips:

 • Stel dus duidelijke regels: tot 18 jaar geen alcohol!
 • Onderschat jouw invloed niet! Jouw mening is belangrijk; blijf die herhalen. 
 • Het beste is om over deze onderwerpen te praten voordat een puber aan het experimenteren slaat. Ergens in groep 7 en 8 zou een goed moment zijn. Denk niet: ‘Ik hoor hem er nog niet over dus ik maak maar geen slapende honden wakker…’ 
 • Let erop dat het geen kruisverhoor wordt en speel niet de juf, maar toon oprechte interesse en ga in gesprek. 
 • Stel vragen!! Vraag wat je kind ervan weet en vindt, wat trekt hem erin aan of wat niet? Hoe ziet hij het zelf voor zich? Toon interesse en overlaad hem niet met jouw zorgen. 
 • Zorg dat je zelf weet waar je het over hebt. Begin het gesprek op het moment dat er een ontspannen aanleiding voor is (bijvoorbeeld drankgebruik van jongeren op tv, een verjaardag, et cetera).
 • Zoek eventueel samen op internet informatie die je zoon nog niet weet. Wil hij dat niet? Doe het dan zelf, lees je in en blijf erover in gesprek. Pas op voor ondoordachte emotionele reacties. 
 • Vraag eens wat je zoon van de risico’s weet en bespreek ze: 
  – Alcohol is voor pubers extra schadelijk omdat de hersenen zich nog aan het ontwikkelen zijn. Drinken verstoort dit ontwikkelingsproces.
  – Jongeren die drinken gedragen zich gemakkelijker roekeloos en komen daardoor vaker in onveilige situaties terecht. (Denk aan: ongevallen, onveilige seks en vechtpartijen.)
  – Ook is gebleken: hoe jonger de kinderen gaan drinken, hoe groter de kans dat ze verslaafd raken. 
  – Regelmatig gebruik zorgt voor problemen met concentratie en gevoelens van angst en paniek.
 • Als je je zorgen maakt, bespreek het dan met anderen dan je kind.

En als laatste: Geef als ouders altijd het goede voorbeeld! Het is bewezen dat jouw gebruik effect heeft op het gebruik van je kind. Dat wil niet zeggen dat je thuis geen glaasje wijn meer mag drinken, maar hou maat waar kinderen bij zijn en ga bijvoorbeeld niet met alcohol op achter het stuur zitten. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Voorkomen drank
Sluiten