Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018

Favoriete voorleesboeken van J/M-lezers

Voorlezen is knus, leerzaam en leuk. Elk gezin heeft zo z'n favorieten tijdens een gezellig uurtje of voor het slapen gaan. Welke klassieke of juist eigentijdse boeken zijn onmisbaar in jouw gezin?

Alle Bobbi boekjes
Hele leuke boekjes op rijm over diverse onderwerpen. Bijvoorbeeld: Bobbi gaat logeren, Bobbi op het potje, Bobbi naar de kinderboerderij en nog vele andere. Vooral voor peuters en kleuters erg leuk en herkenbaar.
Geplaatst door: Ingeborg Bijlsma

Deze dag kan niet meer stuk
Super leuk boek! Ook heel goed te gebruiken op school, sluit aan bij techniek!
Geplaatst door: Elle van Lieshout en Erik van Os

Als er maar voorgelezen wordt
Onze kinderen houden alle 3 erg van lezen en voorgelezen worden. Het voorlezen is een vast onderdeel van het naar-bed-gaan-ritueel. De klassiekers Jip&Janneke en Pluk zijn helemaal goed, maar ook andere boeken zoals Hannes&Kaatje (2 kleuters die allerlei dingen meemaken uit het gewone leven), Iris en Michiel, Knofje, de Dierentrein, Bob de Bouwer en nog vele andere boeken van onszelf of uit de bieb.
Geplaatst door Annemieke

Raad eens hoeveel ik van je hou… van Sara Mc Bratney
Geweldig boek… Mijn dochtertje kent hem nu helemaal uit haar hoofd. Dus tegenwoordig is het rollenspel in plaats van voorlezen. Uiteraard doen Jip en Janneke en Pluk het ook altijd goed!

Madelief door Guus Kuijer
Heerlijk om weer kind met onze dochter van 7 te zijn als we lezen 'Grote mensen, daar kun je beter soep van koken'. De verhalen nodigen uit om weer dieper met elkaar in gesprek te gaan.

Olivia en de verdwenen knuffel door Ian Falconer
Olivia is een heel erg eigenwijs klein varkens-meisje met twee kleinere broetjes. Onze dochter van 4 kende het na twee keer voorlezen uit haar hoofd en heeft het zelfs in de klas 'voorgelezen'. Eerst als bieb-boek geleend, toen maar zelf gekocht, want het is een 'hebbeding'. Mooie tekeningen, erg veel humor, hard voor te lezen tekst is met grotere letters geschreven. Hilarisch: kleine babybroertje zegt 'ooshie-gaga'. Dus bij ons thuis is het nu 'ooshie-gaga' voor en na.

De gruffalo; Tim en de Tjoektjoek Tovertrein; Spuit Elf; Verhalen uit het land van Nooitgedacht.
Rond zijn derde jaar kon mijn zoon Ole geen genoeg krijgen van De Gruffalo van Julia Donaldson. Tussen zijn 3e en 4e lazen we twee boeken van Harmen van Straaten stuk: Tim en de Tjoektjoektovertrein en Spuit elf. Dat al deze boeken op rijm zijn speelde denk ik een grote rol in het genot van het luisteren. Nu luistert Ole graag naar de sprookjes uit De Sprookjesverteller van The Tjong-Khing en verhalen uit een oud verhalenboek van Leah Smulder; Verhalen uit het land van Nooitgedacht: lekkere korte verhaaltjes vol kabouters, sprekende dieren en ander typische kleuterfantasie. Ik was er als kleuter al dol op en het is nog even leuk als toen.
Ingestuurd door: Manja, Amsterdam

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft.
Onze dochter Eva kreeg dit boek voor haar eerste verjaardag. Haar broer en zus waren toen 4 en 5 jaar oud en voor hen heb ik het boek ettelijke malen voorgelezen. Poep spreekt kinderen op die leeftijd natuurlijk enorm aan. Het boek is zo geschreven dat je het als lange versie (ook de kleiner geschreven letters tussen de haakjes meelezen) of als kortere versie voor kunt lezen. Daarbij laten alle dieren zien hoe hun poep eruit ziet: behalve leuk ook nog eens leerzaam. Eva is inmiddels 6 jaar maar het blijft een van haar favoriete boeken. Ook een geweldig cadeau-idee!
Ingestuurd door: Nicoline, Hoofddorp

Misschien wisten zij alles
De Dikke Toon heet-ie in ons gezin. Het superdikke boek waarin alle dierenverhalen over de eekhoorn en de mier van Toon Tellegen zijn verzameld. Mijn zoon was 5 toen de bundel al favoriet was, omdat het zo spannend was om met je ogen dicht en dan met je neus een verhaal te kiezen. Toen hij ouder werd bestond het voorleesspel uit het noemen van een willekeurig paginacijfer, bijvoorbeeld tussen de 400 en 500. Nu is hij 13 en als we er allebei helemaal doorheen zitten, is de Dikke Toon nog altijd favoriet.
Ingestuurd door: Odette Visser

Bibliotheekboeken
Ik heb geen specifieke voorkeur, maar heb heel wat voorgelezen. Ik had met mijn zoon een wekelijks voorleesfeestje: vanaf zijn vierde ging ik elke woensdag – mijn vrije dag – samen met hem naar de bibliotheek waar hij tien boeken mocht kiezen. Zijn keuze varieerde van zeer verantwoorde titels tot boeken die ik zelf nooit zou kopen. Daarna naar de HEMA voor een grote zak drop. Op de fiets naar huis, schoenen uit en op de bank met boeken en drop. Ik las alle boeken voor met hem tegen me aan. Een heerlijk moment en een hartverwarmende herinnering. Dus, voorlezen zo veel als je kan, het maakt niet uit wat maar wel hoe!
Ingestuurd door: Bieke van Aggelen

Saskia en Jeroen van Jaap ter Haar
Vroeger las ik de verhalen van Saskia en Jeroen helemaal stuk. Ik zag ze in de boekenwinkel liggen in een nieuw jasje, ik heb ze gekocht en lees iedere avond voor aan mijn dochter van 6. Ze kan niet wachten tot ik begin met lezen. Echt leuk, de avonturen van een ondeugende tweeling!
Ingestuurd door: Linda

Kleine Kapitein (alledrie de delen!) van Paul Biegel
Superspannend en fantasievol verhaal en – onmisbaar bij een goed voorleesboek – prachtige taal!
Ingestuurd door: anoniem

De dikke meester Jaap van Jacques Vriens
Over meester Jaap die allerlei rare, grappige, ontroerende en herkenbare dingen met zijn klas doet. Niet eng, altijd lachen en niet te lang zodat je zelf het aantal verhaaltjes kunt doseren.
Ingestuurd door: anoniem

Heksen, Trollen en glazen bollen door diverse auteurs
Boek met verhalen van diverse schrijvers die allemaal iets magisch hebben. De kinderen die ik tijdens de logeerweekenden begeleid, zijn er nog steeds dol op.
Ingestuurd door: anoniem

Lotje in de dierentuin van Jaap ter Haar
Vroeger zelf gelezen (zowel vader als moeder) en nu genieten onze dochter (6)en zoon (4) volop van de hele serie.
Ingestuurd door: anoniem

Hoe overleef ik… van Francine Oomen
Alle boeken met deze versies worden verslonden door onze dochter
Ingestuurd door: anoniem

Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon
Mijn jongste zoon vindt deze boeken en andere fantasieboeken geweldig!
Ingestuurd door: anoniem

Jeroen en de zilveren sleutel van Daan Zonderland
Ze zijn nu pubers, maar het was erg humoristisch om voor te lezen. Het taalgebruik was van een goed niveau. Het heeft een paar spreekwoorden in ons gezin opgeleverd!
Ingestuurd door: anoniem

Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt
Gewoon leuk, maar het wordt nu soms wel erg ouderwets. Dan moet je veel uitleggen. Maar dat is het wel waard. De verhaaltjes zijn niet te lang.
Ingestuurd door: anoniem

Tip de muis
Alle boeken uit deze serie zijn populair. Tip doet dingen die niet kunnen. Hij wil niet eten, wil niet slapen, is ondeugend… en ervaart de gevolgen! Leerzaam voor kleuters.
Ingestuurd door: anoniem

Mijn eerste speurboek van Heather Amery
Dit boek noemt onze 16-jarige dochter als nummer 1. Het leukste van dit boek was de muis die je op elke bladzij moest zoeken, soms in de drukke haven, soms op een drukke markt. Het boek bevat woorden en zinnen voor beginners in de Nederlandse taal. Onze dochter kwam op haar 3e jaar vanuit Brazilië bij ons.
Ingezonden door: Trudi Herweijer

Pluk Van de Petteflet van Annie MG Schmidt
Dit boek blijft leuk: de oudste komt ‘stiekem’ weer meeluisteren als ik voorlees aan de jongste terwijl hij het ondertussen zelf ook al gelezen heeft!
Ingezonden door: anoniem

De boze heks van Hanna Kraan
Geweldig, die boze heks. Heerlijke verhalen, vol met humor en een paar steeds terugkerende karakters. Altijd weer een feest, al jaren lang!
Ingezonden door: anoniem

Apie en Peluk van Margriet Breet
Een heerlijk boek om voor te lezen. Het gaat over een aap en een pelikaan die samenwonen in een huisje aan het strand. Het zijn dikke vrienden, maar ze zijn wel erg verschillend en dat levert leuke en soms ook pijnlijke momenten op. Leuk voor jong en oud. Verhalen zijn wel wat aan de lange kant, maar afbreken is elke weer zonde.
Ingezonden door: Wieneke van Delden

Robin van Sjoerd Kuijper
Alle boeken over Robin van Sjoerd Kuijper zijn bij ons favoriet. Enorme humor die nog steeds een rol speelt in ons gezin!
Ingezonden door: anoniem

Ezzie’s dagboek van Francine Oomen
Ik lees niet alleen voor onze jongste (5) voor, maar ook nog voor onze twee oudsten (9 en 11). We hebben erg gelachen om Ezzie's avonturen. Leuk voor kinderen en voor ouders!
Ingezonden door: anoniem

Robin is verliefd van Sjoerd Kuijper
Favoriet bij onze jongste van 5. Een feest om voor te lezen. Grappig en leerzaam.
Ingezonden door: anoniem

Rupsje Nooitgenoeg
Dit boek heb ik zo vaak voorgelezen van onze 3 kids, dat ze de zinnen al gierend van het lachen zelf afmaakten voordat ik de kans kreeg.
Ingezonden door: anoniem

Ronja's roversdochter
Afgelopen zomervakantie waren wij op vakantie in zweden en bezochten we Astrid Lingrens Varld. sinds dien worden de boeken van astrid lingren versleten. ronja is favoriet…we ziijn ook naar de musical geweest van ronja's Roversdochter en die was echt indrukwekkend. Ook voor mij als moeder blijft het spannend om voor te lezen. lekker fantasie, ver weg, stoer en lief tegelijkertijd…enn in de musical en film heerlijke liedjes om mee te galmene. Een echte aanrader voor jongens en meisjes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Favoriete voorleesboeken van J/M-lezers
Sluiten