Redactie
Redactie Lezen 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Voorlezen aan oudere kinderen? 6x hierom doen

Lees jij je oudere kind – die al lang zelf kan lezen – nog weleens voor? Niemand twijfelt namelijk aan het idee dat een boek aan kleinere kinderen voorlezen goed is. Maar het voorlezen aan oudere kinderen is eigenlijk net zo belangrijk – voor zowel de taalvaardigheden als de connectie tussen ouders en kind.

Meestal stoppen we op een gegeven moment met het voorlezen van boeken aan onze kinderen, omdat ze oud genoeg zijn en zelf kunnen lezen. Maar er zijn verschillende aanwijzingen die suggereren dat het helemaal niet zo gek is om je kind te blijven voorlezen!

1. Kinderen kunnen beter horen dan lezen

Volgens de auteur van het Read-Aloud Handbook, Jim Trelease, staat het leesniveau van een kind niet op gelijke voet met het luisterniveau van kinderen tot groep acht. Telease zegt dan ook dat ouders het voorlezen van boeken ook bij oudere kinderen moeten blijven doen om kinderen te helpen met het begrijpen van de verhaallijnen en plottheorieën. Op die manier kunnen oudere kinderen hun onafhankelijke leesvaardigheden verbeteren en verder ontwikkelen.

2. Boeken kunnen levenslessen leren

Naarmate kinderen ouder worden, liggen er meer ‘gevaren’ op de loer die ouders met hun kinderen willen bespreken. Maar vaak weten ouders zich geen raad hoe zij deze onderwerpen bespreekbaar kunnen maken, en daarnaast gaan deze adviezen ook gewoon het ene oor in en het andere oor weer uit. Door samen te lezen over een zwangere tiener, of een tiener die met een drugsverslaving worstelt ontstaat er een veilige manier om levenslessen mee te geven, zonder dat je preken moet uitdelen. Je kan als ouder voorleessessies gebruiken om discussies aan te wakkeren, of om gevoelens, ideeën en sociale kwesties te verkennen.

3. Voorlezen geeft plezier

Het drukke leven van jullie en het vermogen van je kind om zelfstandig te lezen lijken misschien goede redenen om te stoppen met het voorlezen van verhalen voor het slapengaan. Ouders hopen dat de liefde voor lezen genoeg is ingeprent, zodat kinderen nu zelfstandig gaan lezen. Máár er is geen reden om te denken dat oudere kinderen het nu opeens niet meer hartstikke gezellig vinden om door hun ouders voorgelezen te worden. Zie het als quality time met je kind voor het slapengaan.

4. Voorlezen stimuleert de woordenschat

Onderzoekers hebben ontdekt dat boeken meer geavanceerd taalgebruik bevatten dan kinderen waarschijnlijk in gesproken taal te horen krijgen. Daarnaast bevatten boeken vijftig procent méér zeldzame woorden dan tv-shows of een typisch gesprekje tussen kinderen zelf. En ten slotte is het vaak ook lastig om een moeilijk woord uit te leggen; het is veel makkelijker om een woord in de context te begrijpen. Wanneer je je kind voorleest, zal je meer zeldzame woorden tegenkomen die jullie samen in de context kunnen begrijpen.

5. Voorlezen is een excuus voor affectie

Samen lezen biedt een excuus voor ouders en kinderen om even lekker dicht bij elkaar te zijn. Wat je waarschijnlijk maar al te goed hebt gemerkt, is dat je kind een stuk minder met je knuffelt dan toen hij nog jonger was. Voorlezen betekent dat de lezer en luisteraar dicht bij elkaar zitten. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde als lekker tegen elkaar aankruipen, maar het betekent wel dat je in nabijheid tijd met elkaar doorbrengt. Daarnaast werkt het ook geruststellend, vooral voor kinderen die een beetje angstig aangelegd zijn.

6. Voorlezen zorgt voor herkenning

Kinderen kunnen soms het gevoel hebben dat hun ouders helemaal niets van hen snappen. Voornamelijk als ze de puberteit passeren, kunnen zij het gevoel hebben dat hun ouders van een andere planeet komen – en andersom geldt misschien soms ook wel hetzelfde. Door een goed geschreven boek te lezen – over bijvoorbeeld een tiener – kunnen de werkelijkheden van jou en je kind dichter bij elkaar komen. Het kan jullie weer dichter bij elkaar brengen doordat jullie misschien meer begrip krijgen van de werelden van elkaar. Dit kan helpen om het gevoel van eenzaamheid van oudere kinderen te verlichten.

Bron: The Huffington Post

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Voorlezen aan oudere kinderen? 6x hierom doen
Sluiten