Vragen over de dood

antwoord

Het is heel lastig om een kind van 5 jaar uitleg te geven over de dood. Over het algemeen weten kinderen tussen de 3-6 jaar wat dood is. Ze weten het verschil tussen leven en dood, maar begrijpen nog niet dat het voor altijd is. Ze denken bijvoorbeeld dat iemand weer terugkomt. Ze stellen veel vragen als: ‘Kan hij mij nog horen, is het niet koud onder de grond?’ Vanaf een jaar of 6-9 begrijpen kinderen dat de dood voor altijd is. Wat het verder precies inhoudt weten ze niet, maar ze realiseren zich wel dat mensen die ze lief vinden ook dood kunnen gaan. Of zijzelf! Dit kan ze bang maken. Kinderen van deze leeftijden stellen vaak vragen over wat er na de dood gebeurt, en of andere mensen nu ook dood gaan. 

Het lijkt erop dat jullie dochtertje – ook al is ze nog maar 5 – al behoorlijk bezig is met de dingen die ik hierboven aangeef bij kinderen vanaf een jaar of 6. Dat kan, want geen enkel kind is hetzelfde. Er kunnen periodes zijn dat kinderen extra bezig zijn met het thema dood. Dat kán door een ervaring op jonge leeftijd komen, maar ook omdat er iets anders is gebeurd of omdat het kind bijvoorbeeld iets heeft gezien op tv. 

Nog een paar dingen om mee te nemen:

  • Kinderen stellen vragen vaak in etappes. Ze willen meestal niet de hele uitleg. Dat is te veel. Vertel dus ook in kleine beetjes en wacht af tot ze met een volgende vraag komen.
  • Wees eerlijk, maar maak het vooral behapbaar. Pas wat je vertelt aan aan de leeftijd. Geef voor een kind van net 5 jaar niet te veel uitleg. Besteed aandacht aan haar vragen en beantwoord ze, maar hou het vooral ook luchtig, zonder zware toon. 
  • Voor kinderen heeft het stellen van deze vragen lang niet altijd aan dat het echt aan het rouwen is. In het geval van jullie dochter probeert ze wellicht meer grip te krijgen op iets wat ze nog niet snapt, maar waar ze wel wat van heeft meegekregen. 
  • Schrik niet als je kind bizarre spelletjes speelt met de dood als thema. Zo proberen kinderen vaak om grip te krijgen op het verlies.
  • Pas als je merkt dat je kind er echt onder lijdt – als het slecht slaapt, nachtmerries heeft en overdag en op school niet lekker meer draait – moet er meer gebeuren.

Ik krijg niet het idee dat dat bij jullie dochter zo is. Gewoon simpel, kort en op kindniveau antwoord geven, het niet te zwaar maken en vervolgens weer afleiden met iets leuks, is dus een goede manier!

Reageer op artikel:
Vragen over de dood
Sluiten