Vragen over scheiding

antwoord

Ik vind het fijn te horen dat je de goede band van je dochter met haar vader vooropstelt. Dat moet mijns inziens altijd gebeuren tijdens en na een scheiding, maar helaas denkt niet elke ouder daar bij na of kan het opbrengen. Een kind kiest niet voor een scheiding, en wij als ouders zijn er verantwoordelijk voor het samen zo te doen dat de kinderen er zo min mogelijk ellende van ondervinden. Zonder dat is het al moeilijk genoeg voor ze!

Kinderen kunnen nieuwsgierig zijn naar het hoe en waarom van een scheiding, en zullen vroeger of later vragen stellen. 
Een paar opmerkingen:

  • Wat je over het hoe en waarom vertelt aan je kind en hoeveel je van je eigen gevoelens laat merken, hangt af van de leeftijd van je kind. Heel jonge kinderen hoef je echt niet veel te vertellen, een korte duidelijke en behapbare uitleg is het beste. Kinderen die ouder zijn, zullen meer gericht vragen stellen en snappen ook je antwoorden beter. Bovendien ben ik van mening dat een kind er ook meer over mág weten en een stukje eerlijkheid verdient. Het kan bovendien helpen het plaatje voor een kind compleet te maken.
  • Naast de leeftijd vind ik het belangrijk goed in te schatten of je kind er emotioneel aan toe is. Kan hij je antwoorden op waarde schatten en ze ook weer naast zich neerleggen?
  • Hoe dan ook: een kind is een kind en je zult je uitleg daarop moeten aanpassen. Denk dus altijd heel goed na over wat je zegt, hoe je iets brengt en wat de impact op een kind kan zijn. Pas je woorden en inhoud aan aan de leeftijd van je kind.
  • Vertel niet meer dan je kind vraagt. Dat betekent dat je heel goed moet luisteren en niet direct met hele antwoorden moet komen.
  • Leg je kind altijd uit dat het geen keuze hoeft te maken tussen papa en mama en dat het ook niet boos hoeft te zijn op papa/mama. Als het even boos is, mag dat natuurlijk ook, maar laat merken dat dat niet hoeft en dat jij het zeker niet van je kind vraagt. Mensen doen soms dingen die niet handig zijn, maar die mensen zijn gewoon nog steeds lief en goed. 
  • Wanneer je er meer over hebt verteld of denkt dat te gaan doen, waarschuw dan als het even kan je ex-partner. Wellicht wil die het graag zelf toelichten, of kunnen jullie samen het gesprek aangaan. Dan ziet en voelt je kind dat het oké is om erover te praten met elkaar. 

Het kan helpen jezelf de volgende dingen af te vragen:

  • Verklaart je uitleg dingen voor je kind, waar het nu nog mee worstelt? Voegt het iets toe aan wat je eerder verteld hebt en wat belangrijk is voor een kind?
  • Kan je uitleg de band met de andere ouder van het kind schaden? In hoeverre is de uitleg/volledige eerlijkheid dan belangrijker dan dat risico?
  • Hoe kan je eerlijk vertellen wat de reden van de scheiding is geweest zonder in details te treden en de ander in een negatief daglicht te zetten? Vaak helpt het als je bijvoorbeeld bij vreemdgaan uitlegt dat papa verliefd was geworden op iemand anders en dat jij dat niet wilde. Je kunt ook uitleggen dat jij er destijds heel verdrietig en ook best boos over bent geweest, maar dat dat nu voorbij is. Of dat dit soort dingen soms gebeuren bij volwassenen – hoe verdrietig ook. 

Ook kun je je kind voor nu een beknopte uitleg geven en zeggen dat je er op een later tijdstip – als ze wat ouder is – best nog meer over wil vertellen als ze dat wil. Maar dat dat niet echt hoeft als je bijvoorbeeld pas 9 jaar bent.

Hou het hoe dan ook luchtig en maak het niet te zwaar, dat zorgt alleen maar voor meer bagage voor je kind. Kom er na een paar dagen nog eens op terug om te kijken of het goed is geland, of dat het voor meer vragen heeft gezorgd waar je nog wat mee moet. 

Reageer op artikel:
Vragen over scheiding
Sluiten