redactie
redactie Opvoeden 19 juni 2018

Vragen over vrijen

antwoord

Het mooie van kinderen is dat ze zo heerlijk direct kunnen zijn in hun vragen en reacties. Ze zetten ons als ouders daarmee vaak wel voor een lastig dilemma: wat vertel ik, wanneer en hoe? 

Seksualiteit is ook zoiets. Vanaf jonge leeftijd stellen kinderen vragen over geslachtsdelen, hoe baby’s geboren worden en over vrijen. Ook kunnen ze een stijf plassertje krijgen of een lekker gevoel als ze ergens met hun geslachtsdeel overheen wrijven, of spelen ze doktertje met elkaar. Het onderwerp leeft bij jonge kinderen. Wat leg je nu uit aan een kind rond deze leeftijd?

  • Als het om het onderwerp seksualiteit gaat, is het beste wat je kunt doen er van jongs af aan gewoon open over communiceren met je kind. Dat is het duidelijkst en bovendien laat je ermee zien dat het onderwerp seks en seksualiteit iets is wat heel gewoon is en waarover open gesproken wordt. In gesprek met je kind kun je vragen stellen (wat weet je kind er zelf al over?) en informatie geven.
  • Zorg ervoor dat je niet om de hete brei heen draait: gebruik woorden die je kind kent, maak het niet ingewikkeld en benoem de geslachtsdelen en dat waarover het gaat. Als jij loopt te hakkelen en moet zoeken naar woorden, kan je kind het opvatten als iets heel spannends en geks waarover gepraat wordt. 
  • Leg gewoon uit wat vrijen is. Vertel dat volwassen mensen vrijen als ze elkaar heel lief vinden, dat het meer is dan zoenen en strelen, dat de penis van de man dan in de vagina van de vrouw gaat. Dat ze dat beiden een prettig gevoel vinden. Leg ook simpel uit dat dat is hoe baby’s geboren worden (eicel komt bij zaadcel) en dat je ervoor kunt zorgen dat er geen baby komt door een pil te slikken of iets om de penis heen te doen. Vanaf einde peuter- en kleuterleeftijd kun je kinderen dit al prima uitleggen en pikken ze ervan op wat ze begrijpen. Hoe meer wij simpel en zonder gene of poespas antwoord geven op hun vragen hoe meer kinderen meekrijgen dat het gewoon is om erover te praten en dat vrijen met elkaar iets fijns is.
  • Over gevoelige onderwerpen praten kinderen meestal liever niet te direct met rechtstreeks oogcontact. Over seksualiteit praten met kinderen is bijvoorbeeld handig om te doen in de auto, onder de afwas of bij een potje tafelvoetbal. 
  • Naast praten ben je zelf een belangrijk voorbeeld als het gaat om seksualiteit. Hoe gaan jij en je partner met elkaar om? Je geeft een voorbeeld over hoe volwassenen zich ‘horen’ te gedragen en hoe mensen die elkaar lief vinden zich in het openbaar gedragen. Zo zien kinderen hoe je genegenheid toont, onenigheden oplost en dat je elkaar lief vindt. Dat is heel belangrijk.

Zelf ben ik fan van de (prenten)boeken van Sanderijn van der Doef om zelf te lezen dan wel met kinderen samen onderwerpen rond seksualiteit te bespreken.

  • ‘Ik vind jou lief” (prentenboek voor peuters en kleuters)
  • ‘Ben jij ook op mij?’ (voorlichtingsboek voor 7-11 jaar)
  • ‘Kleine mensen grote gevoelens’ (over de seksuele opvoeding van kinderen)

Een ander leuk en goed boek voor kinderen tussen de 9 en 15 jaar vind ik:
‘Seks enzo’ van R. Harris 

Reageer op artikel:
Vragen over vrijen
Sluiten