redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Vreemde blikken

‘Hai Kit!!’
Ik ben met Kit en haar jongere broertje Dex in de speeltuin als er een klasgenootje van onze oudste zoon komt aanlopen. Ze is met drie vriendinnen en ze komen ook even in de speeltuin. Drie van de meiden kennen Kit en zeggen haar lief gedag. Het vierde meisje kijkt een beetje vreemd naar haar en weet zich niet zo goed een houding te geven. Ze blijft naar Kit kijken alsof ze heel vies is en doet steeds een stapje opzij als Kit wat in de buurt komt. Ik kan er niks aan doen, maar het irriteert mij. Als ik zie hoe normaal die andere meiden met Kit omgaan, vraag ik me af waarom zij dan doet alsof ze een vreemd wezen is.

Kit vindt de andere meiden reuze interessant en kijkt vol bewondering als ze aan het klimrek mooie draaien maken. Hun blonde haar zwiept alle kanten op en ik zie dat Kit haar staart heen en weer gooit om hetzelfde effect te krijgen. Dex vindt het allemaal te lang duren en roept Kit er weer bij.

Na een tijdje komt het klasgenootje naar mij toe en vraagt: ‘Hoe heet het ook weer waar Kit mee is geboren? Bink heeft het verteld in de klas, maar ik weet het niet meer.’
Ik vertel haar dat Kit het Downsyndroom heeft en ze loopt tevreden weg.

Na tien minuten besluit het meisje dat Kit zo onaardig aan blijft kijken, boven aan de glijbaan te gaan zitten. Ze zit recht voor de uitgang waar je doorheen moet als je van de glijbaan wilt. Dat zint Kit niet, en die begint haar weg te duwen. Na een keiharde ‘au!’ wil ik ingrijpen, maar het klasgenootje van Bink is mij voor.
‘Daar kan ze niks aan doen hoor! Ze heeft het Downsyndroom.’
Ik moet lachen en hoor precies Bink in deze opmerking. Het andere meisje kijkt heel geïrriteerd naar Kit en wil haar wegduwen.
Het klasgenootje gaat nog even verder:
‘Ja, want Bink vertelde dat als Kit je heel lief vindt, ze je dan juist heel erg pijn doet, toch?’
‘Ja, maar ook soms omdat ze iemand gewoon echt vervelend vindt.’ Het floept eruit voor ik er erg in heb. Niet heel volwassen, maar wel met het gewenste effect voor Kit. Het meisje glijdt geschrokken van de glijbaan en Kit kan weer verder spelen.
Lekker puh, denk ik.

Reageer op artikel:
Vreemde blikken
Sluiten