Redactie
Redactie Groepen 1-8 21 jun 2018

Vriendinnen uit elkaar gezet

antwoord

Wanneer hartsvriendinnen uit elkaar worden geplaatst, kan dat groot verdriet met zich mee brengen. Ik begrijp dat het heel moeilijk is voor jouw jonge dochter en dat niemand de reden hiervan precies begrijpt. De school zou best meer duidelijkheid mogen geven over het hoe en waarom, zodat jij als ouder je kind iets uit kan leggen en haar gerust kan stellen. 

Bij de indeling van de kinderen over de groepen wordt vaak in eerste instantie gekeken naar:

  • De verdeling jongens en meisjes over de groepen.
  • Een eerlijke verdeling van de verschillende niveaus: kinderen met leerproblemen of met een specifiek handelingsplan worden verdeeld over de groepen zodat de ene groep niet veel zwaarder is dan de andere.
  • Een evenwichtige verdeling van de wat rustigere en de drukkere typetjes. 
    Door bovenstaande criteria kan een evenwichtige groep ontstaan. Hierna wordt er waar mogelijk rekening gehouden met vriendschappen. Soms beslist de leerkracht met opzet om vriendinnen uit elkaar te halen. Lees eens mijn antwoord ‘Hartsvriendinnen uit elkaar gezet’ over de redenen hiervan.

Uit je verhaal blijkt dat de school niet van plan is om veranderingen aan te brengen. Wanneer je toch nog een poging wil wagen dan kun je het beste een gesprek aanvragen met de directeur. Een brief naar de Rijksoverheid of de Onderwijsinspectie heeft weinig zin. Zij zullen zich niet met dit soort zaken bemoeien.

Misschien is het wel verstandiger om je neer te leggen bij de beslissing van de school. Je kunt je dochter dan gaan helpen om over deze teleurstelling heen te komen. Als zij merkt dat er geen weg meer terug is en dat jij je hebt neergelegd bij deze beslissing, denk ik dat er een weg open komt voor haar om haar verdriet te gaan verwerken.

Je kunt je kind helpen door haar zelfvertrouwen te versterken: 

  • Je schrijft dat je dochter met iedereen wel kan spelen. Dat is ontzettend fijn en knap. Je zult zien dat ze door deze eigenschap in staat is om nieuwe hartsvriendinnetjes te maken. Ze is nog zo jong! Overtuig haar dat het gaat lukken! Help haar door bijvoorbeeld nieuwe speelafspraakjes erg leuk te maken. Ga koekjes bakken, naar een speeltuin; zorg dat je tijd hebt als er een nieuw meisje komt spelen zodat het een succes wordt. Het is verstandig om dan niet direct de oude vriendin buiten op te zoeken maar juist even met zijn tweeën te blijven spelen. Hierdoor kan je dochter zich helemaal richten op een nieuwe vriendschap en de strijd om het oude vriendinnetje even vergeten.
  • Vertel je dochter dat er meer kinderen op zoek zijn naar een nieuwe vriendin en dat ze blij zullen zijn wanneer ze haar als nieuw vriendinnetje krijgen. Benoem haar goede eigenschappen. Ze zal opnieuw moeten beginnen en dat duurt misschien even, maar het gaat zeker lukken. 
    Je dochter zal haar oude vriendin en buurmeisje nog vaak zien. De behoefte om haar te claimen zal minder worden wanneer haar zelfvertrouwen verbetert en er nieuwe vriendinnen in beeld komen. 
Reageer op artikel:
Vriendinnen uit elkaar gezet
Sluiten