Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Vriendschap tussen meisje en jongen; klasgenootjes noemen het verkering

antwoord

De impact van wat andere kinderen zeggen en vinden kan zelfs op deze jonge leeftijd groot zijn. Wat zou het jammer zijn als de vriendschap hierdoor verloren gaat en belangrijker nog: als ze geen zin meer heeft om naar school te gaan. 
Tijd om wat misverstanden de wereld uit te helpen. Deels kun je daar zelf wel wat aan doen, maar ik vind dit ook typisch een thema voor de juf. Die kan namelijk álle kinderen erbij betrekken en de angel er het snelst uithalen.

Het kan trouwens ook tijdelijk zijn. Als de andere kinderen er weer wat minder druk mee zijn, wordt de vriendschap wellicht gewoon weer opgepakt. Maar een beetje hulp van juf en ouders kan daar natuurlijk bij helpen. 

Wat de juf kan doen op school:

  • Ik zou er met de juf over praten. Heeft zij het in de klas ook gemerkt? Ziet zij ook dat het nu even heel moeizaam gaat of valt dat op school wel mee?
  • Kan juf het thema vriendschap – met de andere sekse – en verliefd zijn eens oppakken? Door het bespreekbaar te maken, uitleg te geven en afspraken met de klas te maken kan het wellicht zo uit de wereld zijn. 
  • Kan zij op wat voor manier ook proberen de twee kinderen weer ontspannen samen te laten optrekken? Gewoon door ze af en toe samen in een groepje te zetten, samen iets te laten doen of een opdrachtje te geven? Zo is de kans het grootst dat het leuke contact gewoon weer opgepakt wordt. 
  • Vraag de juf alert te zijn op het ‘pesten’ en opmerkingen van andere kinderen over dit thema.
  • Kan zij eens met de twee kinderen samen op een speelse manier over het voorval praten? Dat zij ze nooit meer samen ziet spelen en dat dat eerst altijd zo leuk was.

Wat je zelf kunt doen:

  • Probeer haar niet te veel te overtuigen, dat werkt nu waarschijnlijk niet. Ik zou insteken op hoe jammer het is dat ze nu geen contact meer hebben, hoe dat voor haar is, wat ze graag zou willen en hoe jullie haar kunnen helpen. 
  • Misschien helpt het om het boek ‘Ik vind jou lief’ van Sanderijn van der Doef & Marian Latour met haar te lezen. Dat is een informatief prentenboek voor kleuters over vriendschap en verliefd zijn, en geeft een mooie aanleiding om het er nog eens over te hebben. Ze leert ermee begrijpen wat verliefd zijn en vriendschap nou eigenlijk is. Je kunt het heel concreet maken met wat je voelt in je lijf en je hoofd. Wat is het verschil tussen verliefd zijn en een vriendschap hebben? Als je 5 bent en misschien wel verliefd, hoef je helemaal niet te trouwen en kussen. Maak het heel concreet en behapbaar. Ze zijn wellicht beiden geschrokken van trouwen en kussen, maar dat is pas als je volwassen bent!
  • Heb jij – je man of iemand anders die jullie goed kennen – een vriendschap met iemand van het andere geslacht? Kijken jullie tv-programma’s of films waarin dit speelt? Bijvoorbeeld: Jip en Janneke, Pipi Langkous en Tommy, Pluk en Aagje… Bespreek hoe vaak het voorkomt en hoe leuk en gewoon het is!
  • Je zou het ook eens met de ouders van het jongetje kunnen bespreken. Bedenk samen wat zou kunnen helpen bij jullie kinderen. Niet om er iets heel groots van te maken, maar omdat het kan helpen om de twee weer gewoon leuk samen te laten optrekken. 
  • Als ze ervoor openstaat, kun je met haar (of over een tijdje eventueel samen met het vriendje) oefenen hoe ze kan reageren als andere kinderen er weer iets over zeggen.
Reageer op artikel:
Vriendschap tussen meisje en jongen; klasgenootjes noemen het verkering
Sluiten