Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018
Leestijd: 4 minuten

Vriendschap voorbij

antwoord

Kindervriendschappen zijn leerzame ervaringen. Je moet leren vrienden te maken, de vriendschap te onderhouden, ruzies en probleempjes samen leren oplossen, tegenslagen en teleurstellingen verwerken en ook vriendschappen kunnen loslaten. 
Belangrijke lessen voor je hele verdere leven. 
Als ouder kun je je kind helaas niet van vrienden voorzien en ook niet alle tegenslagen voor ze wegnemen. En dat is maar goed ook, want het is zo’n belangrijke leerschool. 
Jouw taak is: er zijn voor je kind, haar opvangen als het nodig is, naar haar luisteren zodat ze haar ervaring met jou kan delen, eventueel kort met haar mee treuren, op de achtergrond samen overleggen hoe dingen aangepakt kunnen worden. 

Wat me opvalt is je zin: ‘Mijn dochter zit er uiteraard niet mee, maar ik wel.’ Dat is interessant, want het kan zijn dat:

 1. je dochter er inderdaad niet mee zit
 2. het lijkt of je dochter er niet mee zit, maar stiekem doet ze dat wel 
 1. Je dochter zit er niet mee
  Het kan natuurlijk zijn dat het bekoelen van deze vriendschap van twee kanten komt, of zelfs bij jouw dochter vandaan komt. Dat het gewoon toch niet zo’n goede match blijkt te zijn of even naar de achtergrond is verdwenen. Dat kan, dat gebeurt en is dan oké. Kijk maar eens naar je eigen vriendschappen. Misschien is het voor je dochter goed zo en zit ze er (nu) niet mee.
   
 2. Het lijkt of je dochter er niet mee zit, maar dat doet ze stiekem wel
  Soms is doen alsof het je niet deert slechts uiterlijke schijn. Het kan zijn dat ze het er best moeilijk mee heeft, maar het niet wil voelen, het niet wil/durft te laten merken of zich niet wil laten kennen – en soms is dat zelfs omdat een kind weet dat een moeder het er heel erg moeilijk mee heeft… 
  Hoe dan ook: het is goed om niet zomaar aan te nemen dat het haar niks doet. Informeer hier echt naar en wees alert op mogelijke signalen dat ze het toch verdrietig vindt. 

Wat kun je doen als ouder?

 • Maak het allereerst niet jouw probleem. Door je erin te mengen, er actie in te ondernemen of het je heel erg aan te trekken help je je dochter niet!
 • Zie en gebruik de situatie als leermoment. Dat begint met dat je er aandacht aan besteedt. Vertel je dochter wat je ziet en informeer oprecht naar haar gevoel en mening over de situatie. Zo kun je ontdekken hoe ze erin staat en wat er bij haar speelt en leeft. Dat kun je als uitgangspunt nemen om te kijken hoe je haar kunt helpen.
 • Let op dat je vraagt, samenvat en luistert. Vermijd de volgende valkuilen: 
  – het projecteren van je eigen gevoel (‘wat is dit vreselijk en onaardig van je vriendinnetje’) 
  – oplossingen aandragen
  – het van haar overnemen
 • Je kunt bijvoorbeeld wel zeggen: ‘Ik kan me voorstellen dat het best moeilijk is hoe het nu loopt.’
 • Leg haar uit dat vriendschappen soms zo kunnen lopen. Dat is helemaal niet leuk, maar zo af en toe is het zo. Soms kun je het er ook samen over hebben en er gewoon weer goed uitkomen. Misschien heb je wel voorbeelden uit je eigen jeugd of vriendschappen? Erken dat het naar kan zijn en bespreek ook dat het soms goed is, zodat ze weer andere leuke contacten opbouwt of om er straks samen weer om te kunnen lachen als de periode van bekoeling voorbij is.
 • Je kunt met haar bespreken hoe ze ermee zou kunnen (en willen) omgaan. Wat wil (en kan) ze doen ten opzichte van haar het vriendinnetje? Hoe kan ze het op een fijne rustige manier bespreekbaar maken? Wat kan ze doen om zelf andere contacten op te pakken? Hoe kun jij haar daar eventueel bij helpen en wat wil ze juist niet daarin? Door er goed met haar over te praten, en eventueel een gesprekje te oefenen, help je haar om alles op een rijtje te krijgen en stappen te durven zetten. 
 • Laat haar merken dat je er voor haar bent, als ze erover wil praten of als ze even steun nodig heeft. Informeer er zo nu en dan eens naar. Zit er niet te veel bovenop, dat kan het ook erger maken voor haar. Soms is even bij jou wegkruipen en horen dat ‘t niet meevalt, voor een kind al voldoende en heel fijn. 
 • Rondom haar verjaardag geldt eigenlijk hetzelfde: ik raad je aan om het niet jouw ding of beslissing te maken, maar het met haar te bespreken en haar te helpen om de eventuele consequenties van verschillende opties te overzien. Hoe denkt ze erover, wat wil ze er zelf mee? Bespreek de verschillende opties en de voor- en nadelen ervan, en help haar om een besluit te nemen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Vriendschap voorbij
Sluiten