Verantwoord snoepen met Sinterklaas

Verantwoord snoepen met Sinterklaas

Lekker snoepen hoort - net als cadeautjes - bij het Sinterklaasfeest. Het vliegt onze kinderen rond 5 december zelfs letterlijk om hun oren. Hoe zorg je dat je kind niet al te veel suiker binnenkrijgt? En hoeveel calorieën zit er eigenlijk in pepernoten, speculaas en ander snoepgoed?

Zo voorkom je misselijke kinderen

  • Ook al liggen de pepernoten in september al in de winkels; beperk het eten van dit en ander Sinterklaas-snoepgoed tot de hoogtepunten van het feest, zoals de aankomst en Pakjesavond.
  • Kies voor kleine in plaats van grote chocoladeletters.
  • Laat je kinderen niet de zak pepernoten leegeten, maar geef ieder een eigen bakje met lekkers. En: op is op.
  • Laat pepernoten, taai-taai en ander snoepgoed niet in het zicht en dus voor het grijpen staan.
  • Bak samen met je kinderen zelf bijvoorbeeld gezondere pepernoten of speculaas. Kies daarbij voor zo gezond mogelijke ingrediënten en zo min mogelijk suiker.
  • Beperk het eten van caloriebommen als gevulde speculaas, banketletter of marsepein tot pakjesavond.
  • Zorg dat je kinderen ook op deze ‘donkere’ dagen toch genoeg bewegen door een extra boswandeling te maken of ze binnen te laten springtouwen.

Dit zit er in Sinterklaas snoepgoed

Snoepgoed Aantal kilocalorieën (kcal)
Kruidnoten  50 kcal per 10 stuks 
Pepernoten  30 kcal per 5 stuks
Schuimpje  15 kcal per stuk
Borstplaat  35 kcal per stuk
Gevulde kikker of muis  57 kcal per stuk
Taaitaai  15 kcal per stuk
Speculaasjes  25 kcal per stuk
Gevulde speculaas  140 kcal per stuk (30 gram)
Speculaas brokken  120 kcal per stuk (25 gram)
Chocolademunten  32 kcal per stuk
Chocoladekruidnoten  48 kcal per handje (10 gram)
Chocoladeletter puur  146 kcal per stukje (25 gram)
Chocoladeletter melk  141 kcal per stukje (25 gram)
Chocoladeletter wit  143 kcal per stukje (25 gram)
Marsepein  110 kcal per stukje (25 gram)
Banketletter  110 kcal per stukje (25 gram)

Meer artikelen uit ons netwerk


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie