Te jong voor baantje

Beantwoord door:

vraag

Mijn dochter (15) heeft net eindexamen gedaan en zit hele dagen thuis. Al haar vriendinnen hebben werk, want die zijn een jaar ouder. Ons kind wil ook best werken, maar voor de meeste bedrijven is ze nog te jong. Ik weet niet wat ik met haar moet beginnen.

antwoord

Iedereen juicht als de grote vakantie is aangebroken, maar voor veel ouders en kinderen is het niet altijd één groot feest. Want je gaat misschien twee weken weg met elkaar en dan blijven er in ieder geval nog vier over! Een meisje van 15 kan zich inderdaad behoorlijk vervelen. Wat kun je doen?

  • Bij supermarkten als Jumbo nemen ze al kinderen vanaf 15 jaar aan. Dat ze niet acht uur achter elkaar mogen werken, lijkt mij alleen maar goed. Dat moeten ze straks nog lang genoeg.
  • Als ze nou zo’n baantje kan krijgen van een paar uur per dag in de supermarkt en eventueel ook nog wat oppaswerk kan verrichten, ben je al een eind op weg. Je dochter zal haar vrije tijd ineens waarderen en het thuis ook weer prettig gaan vinden.
  • Soms hebben mensen uit de straat - goede buren bedoel ik daarmee - ook wel wat klusjes te doen. Laat haar bijvoorbeeld flyers maken, die ze bij iedereen in de bus doet, waarop ze vermeldt dat ze kan oppassen, boodschappen doen, schoonmaken, de tuin fatsoeneren, een auto wassen. Laat haar creativiteit maar de vrije loop op het papier.
  • Ik weet dat ik op mijn vijftiende kantoren schoonmaakte. Geen werk om over naar huis te schrijven, maar ik verdiende op die manier snel mijn vakantie bij elkaar, want het werd goed betaald.
  • Als niemand een klus voor je dochter heeft, kun je altijd zelf iets verzinnen waar je wel een centje voor over hebt. Onze oudste zoon heeft ooit een hoekbank in onze tuin getimmerd. Toen we een jaar later het huis verkochten, weet ik niet of de nieuwe bewoners dit ‘geweldige zitelement’ hebben gehandhaafd…

Florentine Riem Vis, coach voor ouders en pubers

J/M's pubercoach Florentine Riem Vis zat twintig jaar als docent en later conrector in het middelbaar onderwijs. Ze is zelf moeder van drie zonen en een dochter (21, 22, 25 en 26 jaar). Inmiddels heeft ze haar eigen coaching praktijk, www.uitzichtopinzicht.com, waarin ze vooral pubers en hun ouders begeleidt. Heb je ook een vraag over je puber? Stuur 'm naar redactie@jmouders.nl onder vermelding van pubervraag.

Meer artikelen van deze deskundige | Bezoek website


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie