Vaccineren voor Thailand

Beantwoord door:

vraag

Over twee weken vertrek ik met mijn gezin naar Thailand voor twee weken. Mijn kinderen (zoon van 10, dochter van 5) gaan ook mee. Nu heb ik gelezen dat je zes weken voor vertrek ingeënt moet zijn. Maar wij hebben pas deze week geboekt en vertrekken over twee weken.
Tot nu toe hebben de kinderen alle prikjes gekregen voor hun leeftijd. Lopen zij een risico? Moet ik ze toch laten inenten voor iets? De huisarts heeft mij doorverwezen naar de GGD maar die geven geen telefonisch advies. Moeten mijn kinderen wel of niet ingeënt worden? 

antwoord

Wanneer je kinderen hun vaccinaties via consultatiebureau en schoolarts volgens schema gekregen hebben, zijn ze al tegen veel ziektes ingeënt. Voor Thailand heb je naast de DTP-prik - die kinderen als baby en op 9-jarige leeftijd krijgen - ook een vaccinatie tegen hepatitis A nodig. Indien je na deze vaccinatie binnen een jaar nog een tweede vaccinatie tegen hepatitis A haalt, ben je voor de rest van je leven beschermd tegen deze vorm van hepatitis.

Er wordt geadviseerd om de hepatitis A vaccinatie het liefst vier weken voor vertrek te nemen, omdat je na vier weken volledig beschermd bent. Als je - zoals in jullie geval - deze termijn niet meer haalt, heeft het toch zeker zin om de vaccinatie te nemen, omdat er vanaf dag één antistoffen gemaakt worden tegen hepatitis A. Het risico om hepatitis A op te lopen is daardoor minder.
 


Leontine Westenberg, huisarts en J/M gezondheidscoach

Huisarts en J/M's gezondheidscoach Leontine Westenberg is zelf moeder van twee kinderen en werkt als huisarts in twee verschillende praktijken. Ze heeft voor J/M veel vragen beantwoord van ouders die worstelde met de gezondheid van hun kind.
(Let op: ga bij een acuut gezondheidsprobleem van je kind altijd naar je huisarts.) 

Meer artikelen van deze deskundige


Gerelateerde artikelen

Tips van de redactie