Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Opvoeden 20 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Zó leert je kind wat geldzaken bij door de vrijmarkt op Koningsdag

Elk jaar met Koningsdag breekt het moment weer aan dat er na wordt gedacht over de vrijmarkt. Kids verzamelen spulletjes en zijn van plan om (soms met ouders) op de vrijmarkt te staan tijdens Koningsdag. Een goede voorbereiding is best belangrijk en de meeste ouders nemen dit ook vrij serieus: wat gaat er allemaal verkocht worden, wat worden de prijzen, noem maar op.

Iets waar je misschien niet direct aan denkt bij de voorbereidingen: de vrijmarkt tijdens Koningsdag is ook het ideale moment om je kind wat geldzaken bij te brengen! Zo zijn de voorbereidingen niet alleen leuk en essentieel, maar ook leerzaam. Uit onderzoek van SNS bleek dat 80 procent van de ouders kansen laten liggen om hun kind te leren hoe je een zakcentje kunt verdienen op de vrijmarkt. Hoog tijd om tips te verzamelen, dus!

Zoveel mogelijk geld verdienen

Op de vrijmarkt staan tijdens Koningsdag is natuurlijk een leuke activiteit, helemaal als het een aardig zakcentje oplevert. Daarnaast is vooral de voorbereiding een goed moment om je kind spelenderwijs bewust te maken van geld en de waarde hiervan. Wat zijn de fijne kneepjes om te zorgen dat je zoveel mogelijk geld kunt verdienen? Goed kunnen onderhandelen is een belangrijk onderdeel, maar dit oefen je waarschijnlijk niet zo snel met je kind voor Koningsdag. En dat terwijl van tevoren oefenen met je kind zal zorgen voor zelfvertrouwen, het leert je kind de waarde in van geld én zorgt voor een grotere winst. Zo bereid je je kind voor op Koningsdag én leer je hem wat geldzaken bij:

Oefen het onderhandelen

Je kunt het onderhandelen oefenen door bijvoorbeeld een rollenspel of een ‘wat als’-situatie voor te schetsen. Wat als iemand te weinig geld biedt, hoe zorg je ervoor dat je toch nog verdient wat je ervoor wilt hebben? Bij welke items kun je nog wat zakken in prijs, en bij welke spullen juist niet? Het is een leuke manier om het eens samen met je kind over geld te hebben.

Bepaal samen de prijs

Het is het leukste en meest leerzame voor je kind om hem vanaf het begin al te betrekken: bepaal samen de prijzen en heb het samen over de plannen waar het verdiende geld aan wordt uitgegeven. Zo leert je kind zelf keuzes te maken. Leer je kind ook dat je tijdens het onderhandelen vaak in het midden uit komt, dus dat het belangrijk is om je artikelen niet al te laag te prijzen. Ronde prijzen zijn handig voor kinderen, daar kunnen ze zelf nog makkelijk mee werken. Het kan handig zijn om je kraampje zo in te richten dat je met vlakken werkt, in het ene vlak kost alles 1 euro, in het andere vlak 2 euro, noem maar op. Merk je aan het einde van de dag dat je bepaalde spullen niet verkoopt? Dan kun je ze ook verplaatsen naar een ander vlak. Stickers met prijzen op de items doen het ook altijd goed!

Bedenk acties

Het is ook leuk om samen met je kind acties te bedenken, dat kan vooraf, maar dat kan ook ter plekke als blijkt dat de verkoop iets tegenvalt. Zo kun je er voor kiezen om het laatste uur alles 1 euro te maken, of dat er bepaalde items zijn waar de actie 3 voor de prijs van 2 geldt.

Een activiteit ernaast

Naast je spullen verkopen, kan het ook leuk zijn om een extra activiteit te doen naast je kraampje. Zo kun je andere kinderen gaan schminken, een grabbelton maken, nagels lakken of een andere activiteit. Dat zal ervoor zorgen dat mensen waarschijnlijk langer bij je kraampje staan (wat weer kan zorgen voor extra verkopen) en het is voor je kind zelf ook leuk als afleiding.

Wat doe je met de verdiensten?

Het kan helpen om samen na te denken over wat er met het verdiende geld op de vrijmarkt gebeurt. Dat zal ervoor zorgen dat je kind niet voor verrassingen komt te staan en er geen discussie of teleurstelling ontstaat. Sparen, delen of op de dag zelf iets uitkiezen zijn leuke doelen.

Wanneer begin je met zakgeld geven, en hoeveel geef je dan? Wij hebben een handig overzicht gemaakt hoe je je kind per leeftijd kan leren omgaan met geld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Zó leert je kind wat geldzaken bij door de vrijmarkt op Koningsdag
Sluiten