Merel Schut
Merel Schut School 19 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Vrijwillige ouderbijdrage op basisschool binnenkort écht vrijwillig

Kinderen waarvan de ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet kunnen betalen, mogen in de toekomst gewoon mee op schoolreisje en andere activiteiten. Dit maakt dat de ouderbijdrage ook écht vrijwillig is.

Geen vrijwillige ouderbijdrage, wel op schoolreisje

De Tweede Kamer heeft deze week met een wetsvoorstel ingestemd waardoor deze ouderbijdrage daadwerkelijk vrijwillig is. Het kwam namelijk nogal eens voor dat leerlingen waarvan ouders de bijdrage niet betaalden, niet mee mochten met een schoolreisje. Ook werden leerlingen dan geweigerd bij de sportdag of het kerstdiner.

Het weigeren van leerlingen als de ouderbijdrage niet was voldaan, was geen overheidsbeleid. Toch kwam het vaak voor dat kindjes uitgesloten werden van activiteiten als er niet was betaald. Dit werkte sociale ongelijkheid in de klas in de hand. De gemeente Amsterdam besloot dit jaar om minima te helpen als er geen geld was voor de vrijwillige ouderbijdrage.

Sociale ongelijkheid tussen scholen

Er was niet alleen sociale druk tussen leerlingen door de vrijwillige ouderbijdrage, schrijft de NOS. Het zorgt namelijk ook voor minder diversiteit op basisscholen als verschillen in de ouderbijdrage groot zijn. Hoe hoger de bijdrage namelijk is, hoe rijker de ouders. Zo krijg je ook sociale ongelijkheid als ouders met een kleinere beurs voor bepaalde scholen kiezen en rijke ouders voor andere scholen met hogere ouderbijdrage.

De vrijwillige ouderbijdrage op de basisschool ligt ongeveer tussen de dertig en veertig euro in ons land. De vrijwillige ouderbijdrage wordt niet alleen aan uitjes besteedt. Van het geld worden ook sinterklaascadeaus, spelletjes voor tijdens het overblijven of aanvullend lesmateriaal gekocht. De organisatie van schoolfeesten wordt ook uit dit potje betaald. Meer weten over de bijdrage?

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.