Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Vroege puberteit

antwoord

Het lijkt er inderdaad op dat jullie dochter aan het puberen is. Haar lichaam verandert, haar hersenen groeien en dat heeft allerlei gevolgen voor het gedrag en de stemming van jullie kind. Haar wereld staat op zijn kop en ze snapt niets meer van zichzelf. Zeker in haar geval wanneer dat wat eerder start dan bij de meeste kinderen. Die plotselinge boosheid en grote mond horen er ook een beetje bij. En ja, als je ouder wordt dan worden andere dingen kinderachtig en wordt de mening van bijvoorbeeld leeftijdsgenootjes heel belangrijk. Wellicht is dat de reden van het plotseling van paardrijden af willen en op wedstrijd zwemmen willen. Dit hoort allemaal bij de puberteit. 

De kunst is om een beetje met haar mee te groeien en aan te sluiten bij de fase waar ze nu in zit. Met alle ups en downs. Niet makkelijk voor een ouder, maar wel nodig. Leiding geven verandert nu meer in begeleiden!

  • Een stukje begrip is het belangrijkste begin. Lees je in in wat de puberteit met kinderen doet, zodat je er meer van begrijpt en ook kunt uitleggen aan jullie dochter. Een helder en makkelijk te lezen boek is het boek ‘Kanjers’ van Marloes Ambachtsheer. 
  • Jullie dochter heeft het duidelijk moeilijk met de veranderingen. Steun haar en probeer samen met haar te kijken hoe jullie dingen wat makkelijker kunnen maken of kunnen op lossen. 
  • In deze fase is overleggen, je dochters kant van het verhaal horen en haar mening en ideeën serieus nemen heel belangrijk. Probeer ook op de hoogte te blijven van wat haar bezighoudt en zit niet steeds boven op haar nek. 
  • Toegeven moet je zeker niet doen, maar samen op zoek naar de oorzaak van bepaald gedrag wel. 

Bijvoorbeeld het paardrijden/wedstrijd zwemmen: probeer door in gesprek te gaan erachter te komen wat maakt dat ze weer wil wisselen. Als het nodig is, kun je zeggen dat je wel eens hoort dat kinderen iets willen doen wat een ander leuk of populair meisje of jongen ook doet. Maar dat dat dan toch tegenvalt. Of er gebeurt iets naars en je wilt er snel weer af. Wie weet geeft dat een opening. Ik zou er afspraken over maken. Een vergissing kan, maar we blijven niet aan de gang. Nu terug op paardrijden betekent ook op paardrijden blijven voor in ieder geval bijvoorbeeld een jaar. Wie weet kan ze ook wat meebetalen van haar zakgeld. Vraag haar wat ze reëel vindt, wat een goede afspraak is en onderhandel. Nu ze niet zo lekker in haar vel zit, denk ik dat een sport waarvan ze geniet wel eens een goede steun zou kunnen zijn!

Reageer op artikel:
Vroege puberteit
Sluiten