Redactie
Redactie Ouders 19 jun 2018

Werkende moeders meer kans op burn-out dan vaders

Vrouwen hebben bijna twee keer zoveel kans op ernstige stress en een burn-out dan mannen. En dit geldt vooral voor werkende moeders. Dit blijkt uit onderzoek van de Cambridge universiteit.

De levensfase waarbij het vaakst hevige stress wordt ervaren, is voor zowel mannen als vrouwen voor hun 35ste levensjaar. Een burnout ontstaat door een combinatie van heel veel verschillende factoren.

Ratrace

In de Westerse wereld is een burn-out een veel voorkomende ‘ziekte’. Mensen in West-Europa en Noord-Amerika blijken vatbaarder voor stress en angst dan mensen in ontwikkelingslanden en andere delen van de wereld. Het heeft dus duidelijk met onze samenleving te maken en de manier waarop wij leven.

Werkende moeders

Een burn-out ontstaat volgens de onderzoekers vaak doordat vrouwen moeten dealen met werk, familie en kinderen. Hoofdonderzoekster Olivia Remes: ‘Vroeger bleven de vrouwen thuis en waren zij verantwoordelijk voor het gezin en het huishouden. Tegenwoordig hebben zij een baan en moeten zij tegelijkertijd de kinderen grootbrengen.’

Verschil mannen en vrouwen

‘Angst en stress kunnen het leven voor sommige mensen ontzettend moeilijk maken. Daarom is het belangrijk om te begrijpen hoe vaak stress en burn-outs voorkomen en welke groepen het grootste risico lopen,’ aldus Remes. Het is volgens de onderzoekers juist daarom belangrijk de verschillen tussen mannen en vrouwen nog verder te onderzoeken. Er kan een link zijn tussen psychologische verschillen en de stress die ervaren wordt.

Ontspannen

Ervaar jij ook regelmatig stress door alle drukte die het moederschap met zich meebrengt? Deze tips helpen je om meer te ontspannen en in balans te komen en zo een burn-out te voorkomen.

Bron: Dailymail

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Werkende moeders meer kans op burn-out dan vaders
Sluiten